PODCAST: A hegedű a világ egyik legrejtelmesebb és legszebb hangszere. Vajon hogyan készül?

2021. március 14., 18:00

A hegedűkészítés mesterségét Szlovákiában jelenleg hivatalosan csak négyen űzik. A vonós hangszerek közül talán a legnépszerűbb, de mindenképpen a leggyakrabban előforduló és legkeresettebb hangszer. Elkészítése egy bonyolult és nagy tudást igénylő folyamat. A hangszerkészítés folyamataiba avat be minket a füleki származású Molnár Péter, aki a nagyapjától tanulta a szakmát és az észak-olaszországi Cremonában is megfordult, hogy tökéletesítse tudását.

A hangszerkészítés önmagban ritka foglalkozás, amelynek titkaihoz hozzájutni nem is egyszerű feladat. A füleki származású Molnár Péter a hangszerkészítés alapjait saját nagyapjától leste el, az ő műhelyében ragadta meg a hegedűkészítés iránti vonzalom. Amikor belefogott abba, hogy más műhelyekben is tökéletesítse ismereteit, már tudta, egy egész életre szóló szerelem lesz számára ez a szakma.

Az első szakirányú iskoláját Zólyomban végezte, majd egy olaszországi mester műhelyében tökéletesítette ismereteit. Az igazi jó hangszer azonban magán hordozza a készítőjének egyedi tudását is, egy mesterhangszer ettől több, mint egy átlagos, gyárban készített hangszer. Vendégünk is saját, egyedi megoldásokat épít bele a saját készítésű hangszerekbe.

A Kávézó füleki stúdiójának vendége elmeséli nekünk,  hogy mitől jó egy hegedű, mennyi ideig készül, illetve milyet érdemes vásárolni. Azt is boncolgatjuk, vajon mitől különleges egy Stradivari és hogy megérik-e a pénzüket a drága hegedűk. A minőséget vagy csak a nevet kell megfizetnünk?

Nézze velünk, tudjon meg többet erről a szakmáról és annak rejtelmeiről!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.