2024. február 20., 17:45

Végre szabad kezet kapnak a pedagógusok, bátran éljenek vele!

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke örömmel számolt be portálunknak arról a mai komáromi találkozóról, amit a jövőre az oktatási reformba belépő negyven magyar alapiskola pedagógusainak szervezett az Innovatív Oktartásért Intézet (RCPU), az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM), valamint az oktatási minisztérium.

iskola
Illusztrációs kép
Fotó: TASR
Tartalmi reformról van szó, amire a legnagyobb szükségük éppen a gyermekeknek van, hiszen azokat kell önálló gondolkodásra, felelősségteljes cselekedetre nevelni, értékek, ismeretek átadásával. Nagyon sok mindent enged meg, keveset ír elő, s valójában nagy szabadságot biztosít a pedagógusok számára. Ez azonban felelősséget is hoz.

Nem kell azonban semmit sem elsietni, a felkészüléshez segítséget kapnak a mentorközpontoktól, de egymástól is. Újfajta gondolkodásra, csapatépítésre van szükség. Nem tananyagot, hanem diákot tanítunk. Ehhez saját pedagógiai programra van szükség, ami lehetőség lehet akár arra is, hogy a pedagógusok új tankönyveket írjanak, jobban kihasználják a digitális lehetőségeket. Persze be kell kapcsolni a kreativitást is, viszont a tempót is minden pedagógus maga diktálja” – sorolja az előnyöket.

Felidézi, hogy mikor jómaga a katedrára lépett, már a következő évben az innovációt kereste. És meg is találta az akkor induló Zsolnai módszerben. A mai modern kor gyermekeinek már másra van szükségük, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ők már a digitális világba születtek, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A pedagógusoknak időt kell szánniuk az új módszerek elsajátítására.

„A pedagógusképzésből kikerülő fiatalok tulajdonképpen csak egy startvonalra állnak rá, és onnét kezdve egyfajta hosszútávfutás, maraton következik. Sok kis lépéssel lehet majd előrehaladni. Ráadásul a mostani reform során nem úgy lesz, mint 2008-ban volt, amikor az iskoláknak két hónap alatt meg kellett alkotniuk a pedagógiai programot.

Az új reform nagy előnye éppen az, hogy ez már néhány iskolában, köztük három magyar alapiskolában elkezdődött és csak 2026-ban válik kötelezővé. Addig pedig mindig lehetőség van a módosításra, javításra, a finomhangolásokra. A 2024/25-ös tanévtől már 418 iskola kezdi el a reformot, s ebből 40 magyar tanítási nyelvű lesz”

– teszi hozzá Fekete Irén.

A mai találkozón jelenlévő, az idén reformot elkezdő, vagyis már tapasztalatokkal rendelkező pedagógusok arra buzdították a kollégákat, hogy ne féljenek bemenni egymás óráira, kérdezzenek bátran, és akkor sincs semmi baj, ha a pedagógus olykor hibázik. A legfontosabb az állandó párbeszéd a pedagógusok között, senki se érezze, hogy magára van hagyva. Lehetőség van arra is, hogy akár két pedagógus is taníthat egy-egy órán. A mentorok segítségét pedig kérjék, vegyék bátran igénybe.

Nem szabad félni az újtól, mert az jót hozhat, fűzi hozzá a pedagógusszövetség elnöke, aki óriási lehetőségnek érzi ezt a reformot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.