2021. október 23., 08:22

V4 felsőoktatási csúcstalálkozó – A cél a diplomák automatikus, kölcsönös elismerése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a győri Széchenyi István Egyetem közösen rendezte meg a Visegrádi Együttműködés országainak felsőoktatási csúcstalálkozóját pénteken Győrben. Az eseményen Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá a felsőoktatási képesítések, diplomák automatikus, kölcsönös elismeréséről.

v4
Palkovics László, Marek Moška, Tibor Bial és Włodzimierz Bernacki a szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírását követően.
Fotó: Májer Csaba József

Magyarország tölti be a Visegrádi Együttműködés elnöki pozícióját 2021 nyarától két éven át. Hazánk ambiciózus felsőoktatási stratégia megvalósítását is célul tűzte ki. Ezzel kapcsolatban tartottak felsőoktatási csúcsot a Széchenyi István Egyetemen pénteken, amelyen Magyországot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Szlovákiát Marek Moška, a Nemzetközi Együttműködés és Európai Ügyek Divíziója főigazgatója, Lengyelországot Włodzimierz Bernacki miniszterhelyettes, oktatásügyi államtitkár, míg Csehországot Tibor Bial budapesti nagykövet képviselte.

Az eseményen a négy politikus szándéknyilatkozatot írt alá a felsőoktatási képesítések, diplomák kölcsönös, automatikus elismeréséről a V4-es országokban.

Lukács Eszter, a házigazda Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ez a nyilatkozat nemcsak a hallgatói mobilitást és a munkaerőpiaci harmonizációt segíti elő a négy ország között, hanem erősíti a felsőoktatási intézmények együttműködését is a közös projektek, kutatások és tudományos publikációk terén, amelyek révén vonzóbbá és globálisan láthatóbbá válnak. Hozzátette: a Széchenyi-egyetemnek 60 együttműködési, illetve Erasmus+-csereprogramra vonatkozó megállapodása van visegrádi partnerekkel, emellett 11 projektben vesz részt a három másik állam intézményeivel. A győri universitas karain 229 hallgató tanul Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból, közülük többen a 35 angol nyelvű képzés valamelyikén.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó, de tovább javítható az együttműködés.

A magyar V4-elnökség ennek érdekében az egyetemi kapcsolatok erősítését tűzte ki célul. A miniszter kiemelte, a kormány 2014-ben döntött a felsőoktatás megújításáról azzal a szándékkal, hogy az intézményeket közelebb vigyék a gazdasági szereplőkhöz. A másik legfontosabb cél az volt, hogy nemzetközibbé tegyék az oktatást – hangsúlyozta.

palkovics
Prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó:  Májer Csaba József

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években első lépésben a kutatói rendszert alakították át, majd a második fázisban a struktúrát. Megjegyezte, hogy jelenleg 21 egyetem működik alapítványi finanszírozási struktúrában, amelyhez finn, osztrák és más országok magánegyetemeiről vettek példát.

Marek Moška ismertette, hogy Szlovákia Csehországgal írt alá olyan kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében kölcsönösen elismerik egymás diplomáit. Ugyanakkor a magyar és a lengyel képesítéseket el kell ismertetni a továbbtanuláshoz, de könnyebb eljárási rendet alakítottak ki. E folyamatok jövőbeni javítása hozzájárul az európai oktatási térség 2025-ig történő létrehozásához – emelte ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.