2024. február 6., 15:11

Szabad-e használni a mobiltelefont az iskolákban?

Az okostelefonok használata a tanítás ideje alatt rengeteg kérdést felvet. Az ENSZ szerint a telefonhasználat káros és az UNESCO is hasonlóképpen vélekedik. Több országban már betiltották. Elveszi a gyerekek figyelmét és a zaklatás egyik eszköze is.

Fotó: pixabay.com

Szlovákiában eleinte tiltott volt a mobilhasználat az iskolában, 2018-tól azonban már megengedett a tanórákon is.

Az UNESCO jelentése szerint a túlzott „kütyühasználat” együttjár az iskolai teljesítmény romlásával és negatívan hat a gyerekek érzelmi stabilitására.

Adatai szerint minden negyedik ország már betiltotta a smartfonok használatát. Ide tartozik Franciaország, Hollandia, Olaszország és Kína.

A mobilhasználat azért is probléma, mert a diákok különféle veszélyes kihívásokhoz csatlakoznak, amelyek sokszor tragédiával végződnek. Ugyanakkor vitathatatlan az is, hogy digitális világunkban nem lehet teljesen kizárni a modern eszközök használatát sem az iskolában, sem máshol.

Szekrényben a helye

A Felvidék egyik legnagyobb magyar oktatási intézményében, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában a múltbéli rossz tapasztalatok miatt az iskolai rendtartásba foglalták bele a mobiltelefonok használatát.

A szabály az, hogy a diákoknak be kell zárniuk a szekrényükbe a telefonjukat az iskolába való megérkezésük után. Ha szükség van a telefonra, mert például a gyerek rosszul érzi magát, haza kell telefonálnia a szülőknek, semmi akadálya sincs, hogy használja. Ilyenkor szólni kell az osztályfőnöknek vagy valamelyik pedagógusnak.

Az oktatásban is szükség lehet a mobiltelefonra, amit a pedagógus időben jelez. A mobilt az óra végeztével vissza kell zárni a szekrénybe. Azt is tudni kell, a digitalizáció támogatást élvez, szoftevereket vásárolhatunk, és ha ezeket használni akarjuk, akkor ahhoz táblagép, számítógép vagy minimum mobil szükséges. Ez most kezd felfutni nálunk, és a jövőben nagyon is elképzelhetőnek tartom a mobilok sűrűbb „bevetését” az egyes órákon” – tájékoztat Nagy Árpád igazgató.

internetes zaklatás
Az iskolai bántalmazásról és zaklatásról hallgattak előadást az iskola diákjai
Fotó:  Szabó Gyula Alapiskola facebook odala

Beszél arról is, hogy amíg nem tiltották be a mobilhasználatot, több visszaélés történt, kompromittáló hang- és videófelvételek születtek, zaklatás is előfordult. 

„Ha a diák a tiltás ellenére magánál tartja a mobiltelefonját, szankciókra számíthat. Ennek is megvan a maga menete, figyelmeztetéssel kezdődik, beírással folytatódik és akár osztályfőnöki megrovásban is részesülhet. Persze a tiltás ellenére is előfordul, hogy valaki magánál tartja a telefonját.

Különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákok figyelmét felhívjuk a digitális világ veszélyeire. Iskolánkban éppen a múlt héten volt előadás az internetes zaklatásról, mert érezzük, hogy ez komoly probléma”

– teszi hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.