2021. május 3., 19:16

Magyarul is megválaszolható 15 perc alatt az egyetemi oktatás minőségét célzó diákfelmérés

Magyarul is elérhető és kitölthető az az országos diákfelmérés, amelyet ma indított a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség azzal a céllal, hogy felmérjék a felsőoktatás diákjainak elégedettségét az oktatással és a diákélettel. Közel 130 ezer főiskolai és egyetemi hallgató kapott a napokban névre szóló e-mailt, benne az Akadémiai negyedóra – 15 perc a jobb oktatásért országos felmérés linkjével.

felmeres
Fotó: pixabay.com

A hallgatók véleménye a felsőoktatási intézmények minőségellenőrzésének fontos alapja lesz, és nagymértékben hozzájárulhat az egyetemi oktatás minőségének emeléséhez.

Az Akadémiai negyedóra nevet viselő felmérés a hallgatók oktatással és diákélettel kapcsolatos elégedettségét vizsgálja. A kérdőívben a diákok a megszerzett tudással, készségekkel, az iskola és az oktatók hozzáállásával, az akadémiai csalásokkal, plágiumokkal, valamint apandémia hatásaival kapcsolatos kérdésekre válaszolnak. A felmérésnek köszönhetően többet tudunk meg a speciális igényekkel rendelkező diákok gondjairól, valamint arról, miként lehet az ország egyetemeire csalogatni külföldi diákokat.

A felmérésbe minden alap- (bc.), mester-, mérnöki, és kombinált képzésben részt vevő hallgató bekapcsolódhat. A felmérés négy nyelvi változatban – köztük magyar nyelven - készült, lehetővé téve a kisebbségek és a látássérültek bekapcsolódását is.

A felmérés a diákközpontú oktatás egyik alappillére

A megszerzett adatok a felsőoktatási intézményeket segíthetik abba, hogy a diákok 21. századi igényeire és valós szükségleteire figyelhessenek. A diákok véleményének figyelembe vétele meggátolhatja adiákok nagyarányú külföldre távozását. “A felsőoktatás minőségbiztosításának egyik alappillére a diákok közvetlen beleszólása. Az ő hangjuk segíthet az egyetemeknek olyan intézkedések foganatosításában, amelyek minőségi javuláshoz vezetnek,“ állítja a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség Igazgatótanácsának elnöke, Robert Redhammer.

Lovász Bálint három éven át volt az Országos Egyetemi Diáktanács elnöke, jelenleg az akkreditációs ügynökség igazgatótanácsi tagja és ott a diákok érdekképviseletében munkálkodik. Szerinte a felmérés hozzájárulhat a visszajelzések kultúrájának építéséhez a felsőoktatásban. “Nagyon fontos, hogy azok a diákok, akik a felsőoktatási rendszer középpontjában állnak, elmondják véleményüket, és konstruktívan járuljanak hozzá saját tanulmányaik minőségéhez. A diákközpontú felsőfokú képzés nem működhet anélkül, hogy megismernénk a hallgatók véleményét mind az iskolákról, mind az oktatási folyamatról,” állítja Lovász.

A diákok véleményének alapvető hatása lesz

Az eddigi legszélesebb körű felmérésről van szó, amely különböző diákcsoportok véleményét térképezi fel, így egyedi információkat és adatokat kínálhat. A kérdőív alkotóinak célja teljeskörű áttekintést szerezni arról, miként élik meg tanulmányaikat és diákéveiket a szlovákiai egyetemi hallgatók, s ennek segítségével lehetőség nyílik feltérképezni olyan rendszerszintű gondokat, amelyek országos szintű, általános megoldásokat kívánnak.

A megszerzett adatok segítenek megérteni, melyek a diákok által észlelt valós problémák, és milyen megoldásokra van szükség. Többek közt felmérjük, mi az, ami attraktívabbá tenné külföldi diákok számára a szlovákiai egyetemeket, hiszen ők egyenlíthetik ki azt a hiányt, amit a külföldre távozó szürkeállomány jelent.

Megtudhatjuk, hogy pl. a diákszállások színvonala, vagy éppen a vízumok megszerzése jelenti-e a nagyobb gondot. A hatékony problémamegoldáshoz előbb a problémák halmazát kell feltérképezni. Ellenkező gyakorlattal rossz megoldásokat választunk, minden hatékonyságot mellőzve,” magyarázza Renáta Hall, az ügynökség felsőoktatási szakértője és kutatója.

A felmérés párját ritkító és ekkora méretben az első, de az ügynökség a jövőben rendszeresen megismétli. “Az évente készülő felmérés hosszútávú trendekre mutathat rá, feltárhatja afelsőoktatási és állami intézmények által foganatosított intézkedések hatékonyságát. Feltérképezi mennyire járultak hozzá az intézkedések a minőség javításához, vagy éppen fordítva, mely döntések nem váltak be, és nem járultak hozzá a minőség javításához. Azoktatási tárca vagy egyéb intézmények valós adatokra és elvárásokra építhetik későbbi döntéseiket,” tette hozzá Hall.

15 perc a jobb iskolákért

A Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség a kérdőívek kitöltésére ösztönzi a diákokat. Azt közvetíti, hogy a 15 percet igénybe vevő felmérés révén is jobbá válhat az iskolájuk. A felmérésben részt vevő diákok érdekes nyereményekhez juthatnak. A kérdőív névtelen, a diákoknak nem kell attól tartaniuk, hogy kritikus véleményüknek kellemetlen következményei lennének. Miként zárult a felmérés, és milyen eredményeket hozott, arról az ügynökség júniusban számol be a nyilvánosság előtt.

A kérdőívvel kapcsolatos kimerítő tájékoztatás (magyar nyelven is) a felmérés weboldalán található meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.