2023. január 14., 09:28

Korszerű, gyakorlatorientált és hallgatóközpontú képzés Eperjesen

Az Eperjesi Egyetem december 5-én ünnepelte alapításának 25. évfordulóját. Szlovákia harmadik legnagyobb egyeteme nem csupán a hazai és külföldi hallgatók egyre növekvő érdeklődése, de a magas színvonalú és gyakorlatorientált képzési palettája okán is egyedülálló helyet foglal el a szlovákiai felsőoktatási intézmények sorában.

felsőoktatás
Fotó: Eperjesi Egyetem

A képzések egyediségét többek között a Nemzeti Kisebbségek és Kultúrák Intézetében folyó oktatási, tudományos-kutatási, illetve alkotói tevékenység adja. A kelet-szlovákiai régió etnikai és társadalmi vonatkozásaira összpontosító intézet a Ruszin Nyelv és Kultúra Intézete, a Roma Nyelv és Kultúra Intézete, valamint a Magyar Nyelv és Kultúra Intézete egyesülésével jött létre.

A Magyar Nyelv és Kultúra Intézete a 2011/2012-es akadémiai évben kezdte meg működését. Az intézmény jelenleg két alapszakot, két mesterszakot és egy kiegészítő képzést (magyar nyelv és irodalom, tanári szak) kínál az érdeklődőknek.
Magyar nyelvű képzés alap-és mesterszakon egyaránt

A Magyar Nyelv és Kultúra Intézetében folyó oktatómunka – az anyanyelven történő oktatást hangsúlyozandó – elsősorban a magyar nyelv és irodalom oktatására (magyar nyelv és irodalom szakpárosításban, tanári szak), valamint a művészi és szakszövegek fordítására (fordító- és tolmácsképzés, magyar nyelv és kultúra szakpárosításban) helyezi a hangsúlyt.

A tanárképzési tanulmányi programban a magyar nyelv és irodalom az egyetem kínálatában szereplő bármely tanári szakkal (biológia, fizika, szlovák nyelv és irodalom stb.) kombinálható.

A fordító és tolmácsképzési tanulmányi programon belül a magyar nyelv és kultúra az angol, az orosz, a német, a francia és az ukrán nyelvvel kombinálható.

Jelentkezési határidő: 2023. március 31.
Elérhetőségek: Ústav maďarského jazyka a kultúry, 17. novembra č. 15,  080 01 Prešov
E-mail:
annamaria.konyova@unipo.sk
magyarintezeteperjes@gmail.com
Bővebb információk: https://www.unipo.sk/cjknm/hlavne-sekcie/domov/studium/
Magas színvonalú oktatás és tudományos kutatás

Az intézet szlovákiai és magyarországi oktatói elhivatott és innovációra nyitott, magasan képzett szakemberek, akik számos nemzetközi és magyar nyelvű publikációt jegyeznek, illetve több hazai és nemzetközi tudományos és szakmai konferencia előadóiként, szervezőiként ismertek.

Az oktatók a tudományos kutatáson és minőségi oktatáson túl a tehetséggondozás fejlesztése területén is kimagasló eredményeket érnek el.

Elméleti képzés és gyakorlati tapasztalatszerzés egy helyen

Az intézet célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik nemcsak a szakszövegek és az irodalmi alkotások fordításában, interpretációjában jeleskednek, hanem értékelik és közvetítik is a kultúrák közötti együttműködés és kommunikáció lehetséges megvalósulásait. A fordító- és tolmácsképzés magyar nyelv és kultúra szakpárosításban a konszekutív és szimultán tolmácsolásra készíti fel a hallgatókat. A hallgatók gyakorlati képzését a Bölcsészettudományi Karon létrehozott csúcstechnológiájú Fordító- és Tolmácsképző Központ biztosítja.

A magyar nyelv és irodalom szakpárosítás az alapképzés hat szemesztere folyamán biztosítja a hallgatók számára a legújabb ismereteket az alapozó nyelvészet és irodalomtudományi ágazatok területeiről, valamint tájékozódhatnak a magyar kultúráról és történelemről. A képzés során lehetőség nyílik a magyarországi vagy más külföldi egyetemeken való részképzésre vagy szakmai gyakorlatra.
Kultúra, sport, szabadidő

Az egyetem fedett uszodával és számos tornateremmel rendelkezik. A sport kedvelői több egyetemi sportklubhoz (Szlávia, Foci miniliga, UNIPO Warriors hoki klub stb.) is csatlakozhatnak. A kultúra iránt érdeklődőknek a Tarca folklór együttes vagy a diákszínház nyújthat kikapcsolódást. Az írással kacérkodó hallgatók az egyetemi folyóirat (NA PUlze) vagy akár az egyetemi online magazin (UNIPO PRESS) szerkesztésében merülhetnek el. A PaF kollégiumi rádió és a Mediálka televízó remek lehetőséget kínál a gyakorlatszerzésre a tömegkommunikációt hallgató diákok számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.