2022. március 17., 08:51

Készen állok rá? Minden, amit az iskolaérettségről tudni kell

Az iskolakezdés nagy változás a szülők és a kisgyerek életében is. Az óvodából kikerülő kisgyermek kíváncsi várakozással tekint elébe, hiszen tudja, olyan felnőttes dolgokat sajátít majd el az iskolában, mint az írás és olvasás, ami azt jelenti, ezentúl nemcsak anyu vagy apu tud majd a kedvenc mesekönyvéből esténként lefekvés előtt felolvasni, hanem képes lesz rá saját maga is. Másrészt viszont egyfajta traumával is jár az iskolakezdés a gyerekek számára, félnek az ismeretlentől, és nehezen engedik el a szüleik, a kedvenc óvónéni kezét.

Pozsonypüspöki - tanácsadó délután
Fotó: Dunajszky Éva

Az iskola ugyanis teljesen más, mint az óvoda volt, alapjaiban egy teljesen más rendszer, új kihívásokkal, elvárásokkal és kötöttségekkel, és új feladatok elé állítja a szülőket is, akik sokszor maguk sem tudják eldönteni, elég érett-e már a gyerekük arra, hogy iskolába adják. Ezért aztán nem árt, ha iskolakezdés előtt képzett szakemberektől kaphatnak válaszokat a bennük megfogalmazódott kérdésekre.

Pozsonypüspöki - iskolakezdés
A szakemberek abban segítenek a szülőknek, hogy eldöntsék, elég érett-e a gyerekük az iskolakezdéshez
Fotó:  A szerző felvétele

Ebben próbált a pozsonypüspöki magyar tanítási nyelvű iskola segíteni az iskolakezdés előtt álló szülőknek és gyermekeiknek a Meliorat.io gyermekfejlesztési központ szakembereinek a segítségével. Március 16-án egy tanácsadó délutánt tartottak előadásokkal, kötetlen beszélgetéssel fűszerezve, amely során amíg a gyerekek játékos formában az iskolával ismerkedtek, a szülőknek Kása Ildikó speciálpedagógus, Janík Szapu Zsófia pszichológus, Bottyán Nikoletta speciálpedagógus és Vida Bernadett gyógypedagógus válaszolt a kérdéseikre.

Pozsony megyében hiányzott a magyar nyelvű szakellátás

„A Meliorat.io tulajdonképpen négy évvel ezelőtt vette célba azt, ami addig hiányosság volt Pozsony megyében, ahol sok magyar gyereket íratnak szlovák iskolába. Számunkra a szakellátás területe volt a legfontosabb, és az, hogy segítsünk a megye magyar iskoláinak, amelyekben addig nem igazán volt szaksegítség” – fogalmazott portálunknak Kása Ildikó hozzáfűzve, éveken keresztül segítették így a szenci iskolát, kijártak a Szenc környéki óvodákba, és igyekeztek az óvodásokat a szenci iskola épületébe szoktatni.

A tevékenységünk lényege az, hogy a magyar gyerekek számára is legyen Pozsony megyében szakellátás, mert 4-5 évvel ezelőtt még alig volt ilyen.

Nekem az volt a célom, hogy magam köré gyűjtsem azokat a szakembereket, logopédusokat, pszichológusokat, akik segíteni tudnak a segítséget kérő szülőknek vagy segítségre szoruló gyermekeknek” – mondta a szakember.

Pozsonypüspöki - iskolakezdés
Az iskolakezdés előtt álló gyerekek ügyességi játékok segítségével mutatták meg, mit tudnak
Fotó:  A szerző felvétele

„Segítettünk továbbá a féli iskolának is, ahol szinte semmilyen szintű szakellátás nem volt addig, oda három évig jártunk ki heti rendszerességgel. Mivel én hosszú évekig a pozsonyi Duna utcai iskolában dolgoztam, ott megvolt a segítség és a szakellátás, de a pozsonypüspöki iskola is a kezdetektől fogva a szívügyünk volt. Mivel fontosnak tartjuk az iskola megmaradását, bővülését, ide is négy éve járunk ki heti rendszerességgel” – mondta a speciálpedagógus Kása Ildikó.

A központ szakemberei három éve döntöttek úgy, hogy az egyes iskolákba kijárva támogatják az iskolai beíratási programot, azzal a saját programjukkal, amely segít döntést hozni a szülőknek abban a kérdésben, hogy iskolaérett-e a gyermekük.

„Ha esetleg nem az, akkor sincs baj, abban az esetben is van segítség, nem kell egy szlovák központba elvinni a gyereket, hogy felmérjék a képességeit, hiszen egy ilyen kisgyerek esetében, aki magyar anyanyelvű, nehéz egy szlovák központban   eldönteni, hogy iskolaérett-e vagy sem” – mondta a speciálpedagógus az érdeklődő szülőknek az előadása során. Mint mondta, ha ilyenkor felhívják a szülők figyelmét egy-egy problémára, legyen az akár a gyerek lelki vagy pszichés fejlettségére vagy kommunikációs gondokra, esetleg szociális érettségre utaló gond, akkor még van idő arra, hogy ezen segítsenek, vagy ők maguk, vagy ha szükséges akár más szaksegítség igénybevételéhez is tanácsot tudnak adni.

A szülők is örültek a segítségnek

„A Meliorat.io gyermekfejlesztő központ alapítóját Kása Ildikót már régóta ismerem még Duna utcai pedagógus korából, s amikor megalapította a fejlesztési központot, felvettük a kapcsolatot, mert a pozsonyi gyerekek számára nagy problémát jelent – a mi iskolánkat látogató gyerekek számára is – hogy magyar szakemberhez kerüljenek, ha szükség van rá” – nyilatkozta portálunknak Nagy Mónika, a pozsonypüspöki magyar iskola igazgatója. Mint mondta, azóta Kása Ildikó már hivatalosan a pozsonypüspöki iskola tanári karának a tagja, ő lett az iskola speciális pedagógusa, és két éve a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik.

Pozsonypüspöki - iskolakezdés
És az icipici pók is felmászott a háztetőre...
Fotó:  A szerző felvétele

Az iskolaigazgató szerint a szülők örültek ennek, hiszen ők is tisztában vannak azzal, hogy mennyire nehéz egy jó, ráadásul magyar szakemberhez eljutni, ha a gyereküknek szüksége van erre.

Amíg a Meliorat.io központ szakemberei tájékoztatást adtak a szülőknek arról, mi mindenre kell odafigyelniük, hogy eldöntsék iskolaértett-e a gyerekük, illetve hogyan lehet a gyereknek segíteni, ha valamilyen gond adódik, addig a tizenkét beiratkozás előtt álló nagycsoportos birtokba vette az iskolát. Rajzoltak, ügyességi és logikai játékokat játszottak, és megmutatták, mit tudnak. Láthatóan nagyon élvezték a délutánt, és remélhetően szeptember elsején mindannyian ott állnak majd iskolatáskával a hátukon a pozsonypüspöki magyar tannyelvű iskola kapujánál.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.