2021. december 22., 14:34
Frissítve: 2021. dec. 22. 18:11

Jóváhagyták a felsőoktatási törvény módosítását

A felsőoktatási törvény módosítását a szerdai kormányülésen hagyták jóvá.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A levelező képzés lerövidítése, teljesítmény alapú szerződések bevezetése és a rektorválasztás szabályainak a módosítása tartozik azokhoz a változtatásokhoz, amelyek az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium által kidolgozott törvénymódosításból következnek. A törvényjavaslat céljai közé tartozik továbbá az állami felsőoktatási intézmények vezetésének rendszerszintű módosítása, részben a modernizáció érdekében, részben pedig azért, hogy az egyetemi, főiskolai és kari szintű döntési folyamatok rugalmasabbá váljanak.

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi, tudományos, kutatási és sportminiszter a kormányülésen megjegyezte: a törvénymódosítás több mint egy évig készült. „A tárcaközi egyeztetés során számos észrevételt kaptunk” – mondta a miniszter.

A felsőoktatási törvény külföldi modelleket, elemzéseket és javaslatokat vesz alapul. Ezekből az következik, hogy a szlovák felsőoktatás megreformálása elkerülhetetlen. A törvénymódosítás célja, hogy javítson a felsőoktatás színvonalán, a felsőoktatást tegye vonzóbbá és nyitottabbá. A törvénymódosítás teljesítmény alapú szerződések megkötését határozza meg a minisztérium és a felsőoktatási intézmények között. Az oktatásügyi minisztérium szerint az anyagi eszközök megszerzése mérhető eredményekhez lesz kötve. További változtatás a levelező képzés időtartamának a lerövidítése. Míg külföldön a nappali és levelező tagozat elvégzésének időtartama megegyezik, nálunk a nappali tagozat elvégzése általában öt, a levelező tagozaté hét évig tart. A módosítás öt évre csökkenti a levelező tagozat elvégzésének idejét.

A felsőoktatási törvény módosítását ismételten elutasították a felsőoktatási intézmények képviselői. A törvény ellen november 16-án tüntettek is. Ezenkívül egy petíció is indult az akadémiai önigazgatás megőrzése érdekében, amelyet több mint 20 ezren írtak alá.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke jelezte, hogy vannak még olyan ellentmondásos témák, amelyek a parlamentben vita tárgyát fogják képezni: „Határozottan elutasítjuk, hogy az iskolákat a cégek mintájára irányítsák. Bebizonyosodott, hogy ez nem javítja a felsőoktatási képzés minőségét. Ellenkezőleg: a legnagyobb problémák azokkal az intézményekkel vannak, amelyek a bizniszmodell szerint működnek.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.