2023. április 15., 09:13

Hogyan lehet a szülőföldről bekapcsolódni az anyaországi felsőoktatásba, vagy az erdélyi magyar egyetemek képzésébe?

A komáromi Selye János Egyetem hallgatói részt tudnak-e venni az anyaországi felsőoktatási képzésben anélkül, hogy elhagynák a szülőföldjüket? Hogyan lehet tovább erősíteni a határon túli magyar diákokban az anyaországhoz való tartozást? Létezik-e olyan program, ami erősíti a határon túli magyar intézményekben és közösségekben az összetartozás érzését? Miként lehetne megteremteni a magyar nemzet egyesítését szellemi, nyelvi és tudományos területen egyaránt? Hogyan lehet lépést tartani a digitális forradalommal, amely alapjaiban változtatta meg a felsőoktatás rendszerét világszerte? Ezekre a kérdésekre ad választ az Óbudai Egyetem mellett működő Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum.

KMOOC
Fotó: archívum

A kezdeményezés ötletgazdája és életre hívója Rudas Imre, az Óbudai Egyetem akkori rektora volt. A 2014-ben indult K-MOOC nemzetpolitikai szempontból is nagyon fontos intézmény, megkülönböztetett figyelemmel kíséri útját a nemzetpolitikai államtitkárság és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A MOOC a Massive Open Online Courses világszerte használt rövidítése, ahol a „massive” a tömegoktatási célt, az „open” az összes oktatási anyag szabad hozzáférhetőségét, míg az „online” a tetszőleges böngészővel – számítógépen vagy mobil eszközön történő elérhetőséget jelenti a világ minden csücskéből. Ennek a rövidítésnek a rendkívül találó továbbfejlesztése a K-MOOC, amely a felsoroltokon kívül frappáns formában utal az érintettek elsődleges körére is: a kárpát-medencei magyarságra.

Az volt a cél, hogy a K-MOOC olyan kárpát-medencei hálózat legyen, amelybe egyenjogú partnerként beletartozik az összes teljesen vagy részben magyar tannyelvű képzést folytató felsőoktatási intézmény, kar, tanszék. A hálózathoz csatlakozó intézmények minden tudományterületen maguk is készíthetnek és meghirdethetnek mindenki számára ingyenesen elérhető, online, kredites magyar nyelvű kurzusokat, diákjaik pedig felvehetnek kurzusokat a hálózat bármely intézménye által meghirdetettekből. Tehát a magyarországi egyetemek diákjai is felvehetnek online kurzusokat a határon túli magyar tannyelvű egyetemekről abban az esetben, ha a K-MOOC Hálózat tagjaként a meghirdető egyetem vagy főiskola saját kredites tantárgyként elfogadja. 

A határon túli magyar egyetemek hallgatói nem csak az anyaországban meghirdetett kreditértékű kurzusokat látogathatják, hanem például egy komáromi egyetemista felveheti a kolozsvári egyetem által meghirdetett kurzust is. A rendszernek köszönhetően élővé és mindennapivá válik a magyar tannyelvű képzést folytató felsőoktatási intézmények, a magyar anyanyelvű hallgatók és oktatók kapcsolata.

A K-MOOC Hálózatához eddig 22 magyar és 14 határon túli felsőoktatási intézmény csatlakozott, köztük Felvidékről a komáromi Selye János Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Kara, a pozsonyi Comenius Tudományegyetem magyar tanszéke, továbbá a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a beregszászi II. Rákóczi F. Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Szabadkai Műszaki Főiskola, az Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. Magyarországról pedig többek között olyan neves egyetemek tagjai a Hálózatnak, mint a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Debreceni Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pallasz Athéné Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a győri Szent István Egyetem.

A K-MOOC keretében megalakulása óta több tízezer hallgató végezte el valamelyik díjmentes kurzust. A jelenleg elérhető kurzusok a következő linken tekinthetők meg: https://www.kmooc.uni-obuda.hu/courses

A kurzusokra jelentkező hallgatókat általában a következők motiválják: legtöbben a téma miatt választják a kurzusokat, de sokaknak az időtakarékosság és a tanulás szabadsága a vonzó, mivel a tananyag elsajátításának ütemét a hallgató szabályozza.

Mások kíváncsiságból, vagy a költségek miatt tartják kényelmesnek ezt a fajta képzést, hiszen a kurzusok elvégzéséhez nem kell személyesen jelen lenniük az egyetemen. A meghirdetett kurzusok a nemzetközi egyezmények alapján mindenben megfelelnek az akkreditációs követelményeknek. Minden K-MOOC kurzus eredményes elvégzése kreditigazolással, vagy egy tanúsítvánnyal kerül elismerésre.

Kredit nélküli igazolást elsősorban azok a nem egyetemi hallgatók igénylik, akik számára fontos az élethosszig tartó tanulás, kíváncsiságból, ismeretszerzési vágyból vágnak neki az online tanulásnak a világ bármely részén. A tanúsítványt pedig, amit kézhez kapnak a kurzus elvégzését követően, felhasználhatják a munkaerő piacon különböző pályázatok, állásinterjúk alkalmával. A kurzusok azok számára is ingyenesen elérhetőek, akik már kikerültek a felsőoktatás intézményeiből, de visszavágynak, szeretnének még tanulni, új információkat elsajátítani és azok számára is, akik soha nem is voltak hallgatók, ám ezáltal mégis bepillantást nyernek a felsőoktatásba, tesztelni és képezni tudják önmagukat.

A Kárpát-medencei Online Oktatási Centrumnak van jövője, és továbbra is élvezi a magyar kormány bizalmát - jelentette ki Semjén Zsolt az Óbudai Egyetemen a közelmúltban.

A nemzet egysége és egyesítése szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a köznyelv mellett a magyar szaknyelv is megőrizze egységét, és a tudományt összmagyar szinten műveljék, ne csupán az ország határain belül – fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A K-MOOC fejlődése szempontjából lényeges, hogy a magyar kormány a következő négy évben további 2,2 milliárd forinttal támogatja az intézményt. Ez az összeg 300 tananyag fejlesztését teszi lehetővé a K-MOOC Hálózatának felsőoktatási intézményeiben, a platformot a magyaron kívül angol nyelvű hozzáféréssel is kibővítik, valamint megerősítik a rendszer működését biztosító infrastrukturális hátteret is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.