Gröhling: Hatmillió euróval támogatjuk az iskolákat

Frissítve: 03:15
2021. január 11., 12:40
ma7 | TASR

Az oktatási minisztérium saját költségvetéséből hatmillió eurót különített el az iskolák támogatására, az összeg nagy részét a digitalizációra fordítanák, és elsősorban az alapiskolák alsó tagazatai számára jutna belőle.

Fotó: TASR

A támogatásból kétmillió eurót szánnak az iskolai étkezdék fejlesztésére, négyszázezer eurót könyvvásárlásra az iskolai könyvtárak számára, és mintegy ötszázezer euró jut majd az óvódák számára is - közölte az oktatási minisztérium sajtóosztálya.

Branislav Gröhling oktatási miniszter arról is beszélt, hogy várhatóan még ebben a hónapban további húszmilliós támogatást jelentenek be. Ez az összeg uniós forrásokból érkezik.

„Fokozatosan vissza kell térnünk az iskolába, de a járvány még nem ért véget. Még nem jelenthetjük be az örömhírt, hogy a gyerekek visszatérhetnek az osztályterembe. De mi a minisztériumban az oktatás színvonalának emelésén dolgozunk, ezért örülök, hogy hatmillió eurós beruházást jelenthetek be" - mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter. Emlékeztetett arra is, hogy a minisztérium már 2020-ban is hatmillió eurót költött az iskolák digitalizációjára.

„Most további hárommillió eurót fektetünk be. Ezen felül még egy 20 milliós beruházást tervezünk európai pénzekből, amiről, remélem, még ebben a hónapban bejelentést tehetek" - mondta Gröhling.

Az iskoláknak nem kell pályázniuk a támogatásért, automatikusan megkapják a pénzt. Az összeget a tanulók száma alapján osztják el. 

A könyvtárfejlesztésre 400 ezer eurót szánnak. Egy iskola maximum 800 eurót kaphat erre a célra, a minisztérium becslései szerint 530 iskola kaphat támogatást.

Az iskolai étkezdék és a konyhák korszerűsjtésére is költenek. 2020 végén 750 ezer eurót költött a minisztérium erre a célra, most további kétmillió eurót különít el. Egy pályázó maximum 5000 eurót kaphat, legfeljebb 420 étkezde részesülhet ilyen támogatásban. „Megváltoztattuk a törvényt és a pályázati rendszert, most először állami, magán- és egyházi iskolák is pályázhatnak támogatásra" - tette hozzá.

Oktatási segédeszközök vásárlására 500 ezer eurót különített el a minisztérium, óvodánként legfeljebb 1000 euró hozzájárulás igényelhető. 

A digitális technológiák vásárlására az iskolák automatikusan megkapják a pénzt, a másik három támogatási pályázatot az oktatási minisztérium honlapján teszik közzé.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!