Érettségi vizsga előtt állók az online oktatásról

2021. február 12., 14:33
Zsebik Ildikó

Az érettségi vizsga előtt álló fiatalok október óta online oktatásban részesülnek, miközben vészesen közeledik a számonkérés napja. Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy február 8-án ismét visszaülhetnek az iskolapadokba, majd -a járványhelyzet komolyságára hivatkozva - mégis elhalasztották a jelenléti oktatás beindítását. Vajon örültek volna az érintettek az újrakezdésnek? Hogy érzik: eleget tudnak ahhoz, hogy bátran szembenézzenek a kihívással? Négy érintett királyhelmeci gimnazista mondja el véleményét ezzel kapcsolatosan.

Fotó: TASR

Tóth Erika: Úgy érzem, amióta online folyik az oktatás, számomra hiányzik a motiváció a tanuláshoz. Nem tudok úgy készülni a számonkérésre, mintha iskolába járnék. Annak viszont őszintén örülök, hogy elmarad az írásbeli érettségi vizsga teszt része.

Nagyon szívesen mentem volna már az iskolába, szeretek oda járni, elszomorít, hogy a járvány elvette középiskolai tanulmányaim utolsó évét.

Illés Dominika: Bevallom, az online oktatás lazább, mint a jelenléti, ugyanakkor meg roppant unalmas az egész napokat a számítógép előtt tölteni. Gyakorlatilag még átmenet sincs az egyes órák között. Alapvetően szeretek iskolába járni, de ha most visszatérnénk, hamar kiderülne, hogy kevesebbet tudunk, mint amennyit illene. Így leginkább arra figyelek, amire a jövőben szükségem lesz, amiből majd felvételiznem is kell. Az érettségi írásbelitől jobban féltem a szóbelinél, jó, hogy írásban nem kell számot adnunk tudásunkról.

Szóban könnyebb vizsgázni. Az érettségi vizsgára ugyanakkor szükségünk van, hogy megtapasztalhassuk, hogyan néz ki egy komoly számonkérés. Nem szeretnék először az egyetemen szembesülni ezzel.

Porubská Sofia: Amikor szóba került, hogy visszatérünk az iskolába, édesanyámékkal azon gondolkodtunk, vajon menjek-e. Nem az iskola miatt, hanem azért, mert Kaposkelecsényben lakom, és átszállással tudom csak megoldani az utazást. Nos, a tömegközlekedés igénybevétele meglehetősen veszélyes a járvány ezen szakaszában, ezért okozott számunkra fejtörést.

Az írásbeli érettségi vizsga elmaradásának szívből örülök, meggyőződésem, hogy  szóban jobban ki tudom vágni magam. Ami pedig a napi tanulást illeti, mindig képben vagyok a tananyagot illetően, de nem biztos, hogy mindig jól le is tudnék felelni belőle.

Biológiát szeretnék tanulni Magyarországon, ott számít az érettségi vizsga osztályzata is, ezért a biológiát tanulom, egyébként nagyon nehéz rászedni magam a becsületes felkészülésre.

Jakab Barbara: Mára belerázódtam az online oktatásba, ahol több mindent elnéznek nekünk, mintha a jelenléti oktatásban vennénk részt. Itthon igyekszem azokra a tantárgyakra koncentrálni, amelyekre a jövőben szükségem lesz, ebből a szempontból hasznosabb, hogy online tanulunk. Az írásbeli érettségi elmaradásának örülök, illetve annak, hogy csak az esszé-rész maradt meg, mert azt érdekesebbnek is tartom. Egyébként meg a szóbeli felelés híve vagyok. Sok mindent elveszítettünk a járvánnyal, ráadásul itthon a tanuláshoz is kevesebb a motiváció. Egyértelműen kevesebbet tudunk az online oktatás által, mintha iskolába jártunk volna.

Kövesse facebook oldalunkat is!