2023. augusztus 29., 15:48

Az UNICEF tájékoztatása szerint több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta

Több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területeken, és számos további létesítmény súlyosan megrongálódott - közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden.

Ukrajna, iskola, Antalóc
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A támadások miatt az iskolaköteles korú gyermekek mindössze harmada látogatja az összes óráját személyesen,

és sokan elfelejtették a tananyagot - tette hozzá az UNICEF. A diákok harmada hibrid, harmada pedig távolléti oktatásban tanul.

„Az iskolák elleni támadások rendületlenül folytatódnak, miközben a gyerekek egyre zaklatottabbak, és egyre kevesebb a biztonságos hely, ahol tanulhatnának” - magyarázta a szervezet.

Az ENSZ Gyermekalapja rámutatott: a háborút a koronavírus-világjárvány előzte meg, így

számos ukrán gyermek már negyedik éve nem tud rendesen iskolába járni.

A szervezet aláhúzta: az ukrán tanárok mintegy fele jelezte, hogy romlottak a tanulók anyanyelvi, matematikai és idegen nyelvi készségei.

Az Ukrajnából elmenekült gyermekek helyzete sem jobb:

több mint felük kimarad a fogadó ország oktatási rendszeréből elsősorban nyelvi és közlekedési akadályok, illetve a helyi intézmények kapacitáshiánya miatt.

Az UNICEF hangsúlyozta:

háborús vagy válsághelyzetben az iskolák sokkal többet biztosítanak a tanulási lehetőségnél,

mert biztonságot és rendszert adnak a veszteséggel és erőszakkal szembesülő gyermekeknek. Emellett a jobb táplálkozás, valamint az oltásokhoz és a különféle segélyekhez való hozzáférés helyszínei lehetnek - fűzte hozzá a szervezet.

Az ENSZ Gyermekalapja megjegyezte: partnereivel együtt azon dolgozik, hogy a gyerekek Ukrajnában és a fogadó országokban is jobban hozzáférjenek az oktatáshoz. A szervezet célja, hogy segítsen mintegy 300 ezer ukrán gyermeken, akit az a veszély fenyeget, hogy a következő tanévben kimarad az iskolából.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.