2021. május 10., 09:40

Az Érsekújvári Magyar Tanulóifjúságért Alapítvány díjainak átadása

A rangos díjat azok a végzős diákok kaphatják, akik ezt több éves tevékenységükkel kiérdemelték és Érsekújvár valmelyik középiskolájának magyar osztályát látogatják.

Díjátadó a gimnáziumban
Médialapozó
Fotó: facebook
Díjátadó a gimnáziumban

Ősszel szokták ezeket a díjakat átadni, amire most a járványkorlátozások miatt nem kerülhetett sor. A hagyományos közös átadó is külön szervezésűre módosult.

A díjakat elsőként az Egészségügyi Középiskola, majd a Pázmány Péter Gimnázium végzős diákjai vehették át. A Czuczor Gergely Alapiskolában e hét folyamán, a Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskolában pedig május 31-én lesz a díjátadó.

A díjat 28 évvel ezelőtt alapította Luzsicza Lajos, Érsekújvár neves festőművésze Budapesten, aki újvári gimnazista volt. Volt gimnáziumi tanulókkal összefogva e díjjal jutalmazták azokat a magyar diákokat, akik több éves tevékenységükkel erősítették az iskolát, akikre iskolájuk büszke, tettek a városért vagy a közösségért. Mivel az alapító tagok elhunytak és Budapesten nem volt olyan személy vagy leszármazott, aki átvette volna, így került a díj Érsekújvárba. Napjainkban a jutalmazottak körét kiterjesztették - nem csak magyar gimnazisták kaphatják, de Érsekújvár azon középiskoláinak tanulói is, ahol magyar oktatás folyik

– mondja el portálunknak Peternai Zsuzsanna, a kuratórium elnöke, a gimnázium igazgatója.

Díjátadó az Egészségügyi Szakközépiskolában
Fotó: facebook
Díjátadó az Egészségügyi Szakközépiskolában

Az igazgató asszony kifejtette, a díjra a tanári kar terjeszti fel diákokat, jelölésüket a kuratórium hagyja jóvá, melynek jelenlegi tagjai: Nagy Tibor ügyvéd, Fabó Éva volt gimnáziumi diák és tanár, Peternai Zsuzsanna, a kuratórium elnöke. Ezen kívül a kuratórium tagjai az iskolai intézmények mindenkori igazgatói.

Peternai Zsuzsanna kitért arra is, hogy mint minden évben most is nehéz volt a döntés, mert sokszor a diákok érdemei szinte azonosak. Az idén egy-egy díjat ketten is megkapnak - ez lehet csekély összegű ösztöndíj vagy könyvjutalom.

MTI
+3 kép a galériában
Megosztás