2022. november 24., 16:22

Ady-napok a párkányi alapiskolában

Párkányban 1993-tól szerveznek Ady-napokat. A programban a helyi hagyományokra, kultúrára és a magyar történelemre helyezik a hangsúlyt.

Diákok a Mária Valéria híd aktuális őrével
Fotó: Valent Ákos
Diákok a Mária Valéria híd aktuális őrével

„Ezek a napok november 22-éhez, Ady Endre, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjének születésnapjához vannak igazítva, aki egyben iskolánk névadója. A napok programjaiba minden osztály belekapcsolódik, helyi előadókat szoktunk meghívni, akik érdekes témákkal érkeznek. Ilyenkor a gyerekek élményszerűen tanulnak, szélesítik tudásukat” – sorolja Bacsó Péter, az iskola igazgatója.

A kilencedikesek Grönlandra látogattak Bokor Klára utazóval
Fotó:  Valent Ákos
A kilencedikesek Grönlandra látogattak Bokor Klára utazóval

Szilva Mónika helyettes asszony hozzáteszi, érkezik hozzájuk Böde Péter vándor mesemondó, valamint a Mária Valéria híd jelenlegi hídőre. Lesz néptáncfoglalkozás a Pásztortűzzel, a kilencedikesek Grönlandra látogatnak Bokor Klára utazóval. Az osztályok részt vesznek az adventi készülődésen, ismerkednek a középkori gasztronómiával.

Külső helyszíneik is vannak – ellátogatnak a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola zenés előadására, a könyvtárba, a múzeumba, a galériába, az esztergomi Vármúzeumba és még egyéb helyekre. A nyolcadikosok hagyományaikhoz híven tanulmányúton vesznek részt a Smurfit Kappa helyi üzemében, amely minden évben nagy élmény. Népszerű program a szakmák vására, az idén hat középiskola látogat el hozzájuk, bemutatva, népszerűsítve az iskolájukon folyó oktatást. A nyolcadikosok várva-várt foglalkozása a Vekker Műhely, ahol az iskolai zaklatásokról esik szó interaktív formában.

Batka Mónika kerámiakészítő és Szilva Mónika az Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettese
Fotó:  Bokor Klára
Batka Mónika kerámiakészítő és Szilva Mónika az Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettese

Közben a folyosón kézműves vásár folyik, melynek különlegessége, hogy a négy árus közül hárman az iskola alkalmazottjai. A program holnap is folytatódik. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.