2020. február 23., 18:48

2021-től kötelező lesz az óvodalátogatás. Mi vár a szülőkre?

Azok számára, akik idén fogják beíratni gyermekeiket az óvodába, még minden marad a régiben. A kötelező óvodalátogatás ugyanis csak 2021. január 1-jével lép érvénybe. Azon gyermekeknek viszont, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik 5. életévüket már kötelező lesz óvodába menni.

A felújított várhosszúréti óvoda átadása
Fotó: Fábián Gergő

Ahogy arról az oktatásügyi minisztérium a SITA hírügynökséget tájékoztatta, a gyermek törvényes képviselője választhat az óvoda és az individuális nevelés között.

Szlovákia uniós viszonylatban, az Eurostat (Európai Statisztikai Intézet) szerint, azok közé az országok közé tartozik, ahol a legkevesebb gyermek jár óvodába. A törvénymódosítást, mely kötelezővé teszi az óvodába járást, 2019. júniusában fogadta el a parlament.

A törvénymódosítás lehetőséget nyújt a szülő számára arra is, hogy otthon tanítsa, készítse fel gyermekét az iskolára, de ennek az a feltétele, hogy legalább érettségije legyen.

Iskolaelőkészítő oktatást ugyanakkor olyan vállalkozói engedéllyel rendelkező intézmény is nyújthat, amely hatéves korig foglalkozik a gyermekekkel. Csemetéjét olyan intézménybe is beírathatja a szülő, ahol a gyermekek és ifjúság nevelését szolgáltatásként végzik.

Aki elmulasztja beíratni gyermekét az iskolaelőkészítő intézménybe, az elveszítheti a családi pótlékot.

Több száz óvodai férőhely hiányzik

A szlovák parlament tavaly nyári döntése értelmében minden 5. életévét betöltő gyermek óvodaköteles. Ugyanakkor már évek óta kevés az óvodai hely, főleg a nagyobb városokban. Csak az ötévesek 91,3 százalékát tudják felvenni az óvodák, ha nem változik a jelenleg óvodát látogató fiatalabb gyermekek száma az intézményekben.

Az európai alapok támogatásainak köszönhetően az ovik kapacitását 5,6 százalékponttal emelni lehet. De 2021-ben még így is 1500 ötéves kisgyermeknek nem jutna hely ezekben az intézményekben.

Az Eurostat szerint Szlovákiában 2017-ben a 4 évesnél idősebb óvodába íratott gyermekek aránya csupán 78,2 százalékos volt, míg az EU legtöbb tagállamában 95 százalékos.

A szomszédos országok közül ezt az uniós százalékarányt csak Magyarország és Ausztria érik el. Lengyelország és Csehország esetében 90 százalékos az óvodába íratott, 4 évesnél idősebb gyermekek aránya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.