2019. december 17., 08:17

Két fivér fel akart robbantani egy repülőgépet, súlyos büntetést kaptak Ausztráliában

Összesen 76 év börtönbüntetésre ítélt kedden egy ausztrál bíróság két fivért, mert fel akarták robbantani az Etihad légitársaság egyik járatát húsdarálóba rejtett pokolgéppel.

repulogep-singapur.jpg
Fotó: Vojtěch Marek

A új-dél-walesi legfelsőbb bíróság negyven év börtönbüntetésre ítélte az 52 éves Khaled Khayatot, azzal, hogy legkorábban 2047-ben engedhető szabadon. Fivére, a 34 éves Mahmoud Khayat 36 évet kapott, és legkorábban 2044-ben szabadulhat.

Mindkettejüket azzal vádolták, hogy egy pokolgépes- és egy gáztámadást akartak végrehajtani 2017 januárja és júliusa között az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársaságának Sydneyből Abu-Dzabiba tartó járata ellen.

A fivérek a harmadik, mit sem sejtő testvérük poggyászába rejtették a húsdarálóba szerelt pokolgépet. A merénylet azért hiúsult meg, mert a poggyász túlsúlyosnak bizonyult, és a reptéren ki kellett venni belőle a húsdarálót.

A merénylet előkészítésében részt vett a negyedik testvérük is, a 47 éves Tarek Khayat is, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban harcolt Szíriában. A fivérek az ő utasítására akarták végrehajtani a merényletet, és ő szerzett be nekik robbanóanyagot.

A rendőrség szerint az Iszlám Állam által "ihletett és szervezett" pokolgépes merénylethez szükséges nagy hatásfokú robbanóanyagot Törökországból szállították nekik.

Az ügyészség szerint a legidősebb testvér, Khaled éppen mérgesgáz-támadáson is mesterkedett, amikor letartóztatták.
Khaledet májusban találtak bűnösnek, de fivére, Mahmoud esetében az esküdtszék nem tudott dűlőre jutni, ezért ügyét újratárgyalta a bíróság, és szeptemberben mondták ki bűnösségét.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.