2023. január 1., 12:03

Zeman szerint kár, hogy nem népszavazás döntött

Miloš Zeman cseh államfő sajnálja, hogy annak idején Csehszlovákia felosztását nem támogatta népszavazás. Ugyanakkor nagyra értékeli a két állam közötti jó kapcsolatokat, és azt is, hogy együtt tagjai az EU-nak és a NATO-nak.

Miloš Zeman
Fotó: TASR

Zeman a cseh-szlovák közös állam felosztása idején a szövetségi gyűlés tagja volt Támogatta a közös állam vízióját, és javasolta az úgynevezett Cseh-Szlovák Unió létrehozását. Ebben csak azokat a területeket kezelték voltak közösen, ami előnyös lett volna.

A javaslatát ugyan elfogadták a képviselők, de végül nem valósult meg.

A HZDS ugyan támogatta, de mivel a cseh ODS nem értett vele egyet, végül megvonta a támogatását.

Abban a kérdésben, hogy a közös állam megszűnése természetes fejlemény vagy konkrét elitek döntése volt-e, a cseh elnök úgy foglal állást, hogy a fejlődés elsősorban politikai személyiségeken múlik.

Ez azt jelenti, hogy ha ez a két ember (Vladimír Mečiar és Václav Klaus) a nemzeti köztársaságok miniszterelnöke akart lenni, akkor természetesen nem nagyon állt az érdekükben, hogy egy szövetségi miniszterelnök legyen felettük”

– véli Zeman.

A jugoszláviai tapasztalatokkal összevetve a felosztásról szóló megállapodás szerinte sokkal jobb megoldás volt. „Természetesen geopolitikai szempontból egy 15 milliós állam valamivel fontosabb, mint egy tíz és egy ötmillió lakosú állam, de megint csak ez nem játszik olyan nagy szerepet” – vélekedik a cseh elnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.