2023. november 5., 08:10

Zelenszkij szerint még az idén megkezdődnek Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásai

Vologyimir Zelenszkij, ukrán elnök arra számít, hogy még ebben az évben megkezdődhetnek az Ukrajna Európai Uniós csatlakozását célzó tárgyalások – jelentette a DPA, német hírügynökség Zelenszkij kijelentéseire hivatkozva.

 

Volodimir Zelenszkij Dániában 230821
Volodimir Zelenszkij
Fotó: TASR

Az ukrán elnök, az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel szombaton megvalósított egyeztetése után azt mondta: „pozitív jelzéseket kapott” a tárgyalások megkezdését célzó folyamat előre haladtát illetően. Zelenszkij azt mondta: az ukránoknak szokniuk kellene az uniós integráció gondolatát.

Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak lehetséges megkezdéséről decemberi ülésükön kell dönteniük az EU-tagállamok vezetőinek. A döntéshez egyhangú támogatásra van szükség.

Ursula von der Leyen az ukrán elnökkel tartott találkozó után dicsérte Kijevben Ukrajna előrehaladását az integráció terén. Úgy fogalmazott: tudja, kiemelkedő reformok megvalósítása folyik Ukrajnában, s amennyiben ezek megvalósulnak, Ukrajna elérheti nagyralátó célját és átléphet a csatlakozási folyamat következő szakaszába.

Arról, hogy milyen haladást ért el Ukrajna a különböző gazdasági, jogi és más kritériumok teljesítésében, amelyek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükségesek, szerdán teszik közzé az európai uniós értékelő jelentést.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.