2024. április 3., 19:30

Washington szerint pontos információkat adtak Moszkvának a terrortámadás lehetséges helyszínéről

Az Egyesült Államok kormánya több mint két héttel azelőtt figyelmeztette Oroszországot, hogy a Moszkva külvárosában található Crocus City Hall koncertterem potenciális terrortámadás célpontja, hogy fegyveresek március 22-én tüzet nyitottak volna az ott tartózkodókra – jelentette a Washington Post kedden.

Állítólag az amcsik jelezték
Moszkva - Crocus City Hall
Fotó: TASR

Az amerikai napilap meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok a Moszkvának adott tájékoztatásban kifejezetten a Crocus City Hallt jelölte meg lehetséges ISIS-célpontként.

A nyilvánosságra hozatal megkérdőjelezi a Kreml azon állításait, hogy az amerikai figyelmeztetések túl „általánosak” voltak ahhoz, hogy megakadályozzák a támadást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök napokkal a tömeges lövöldözés előtt nyilvánosan „nyílt zsarolásnak” és „társadalmunk destabilizálására tett kísérletnek” minősítette a lehetséges terrortámadásokra vonatkozó nyugati figyelmeztetéseket. Putyin továbbra is megpróbálta a támadást Ukrajnához kötni, annak ellenére, hogy az ISIS nyilatkozatai és az ukrán részvételre utaló bizonyítékok hiánya ellenére.

Az Egyesült Államok a „figyelmeztetési kötelezettség” doktrína értelmében rendszeresen megosztja más országokkal a potenciális terrortámadásokkal kapcsolatos hírszerzési információkat, de szakértők a Washington Postnak elmondták, hogy szokatlan, hogy egy ellenféllel szemben konkrét célpontok részleteit közlik.

A kivétel a Moszkvában tartózkodó amerikaiakra jelentett kockázattal függhet össze.

Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége március 7-én figyelmeztetést adott ki, miszerint „a szélsőségeseknek közvetlen tervei vannak arra, hogy nagy moszkvai tömegrendezvényeket célozzanak meg”, és felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy a következő 48 órában maradjanak távol a zsúfolt területektől és rendezvényhelyszínektől. Az Egyesült Királyság, Kanada, Németország és számos más ország nem sokkal később hasonló nyilatkozatot tett közzé.

A Crocus City Hallra vonatkozó figyelmeztetés nem vezetett fokozott biztonsági intézkedésekhez a helyszínen. A támadásokról készült videofelvételeken látható, hogy a támadók alig ütköztek ellenállásba, és a rendőrség speciális egységei csak akkor érkeztek a helyszínre, amikor a fegyveresek már elmenekültek.

Irán a jelentések szerint a Crocus City Hall-i lövöldözés előtt szintén figyelmeztette Oroszországot, hogy Oroszország területén egy nagyobb „terrorista művelet” veszélye fenyeget. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov március 27-én azt mondta, hogy Putyin legkésőbb február 15-én értesült a terrorfenyegetésről.

Moszkva ugyanakkor továbbra is azt mondja: túl általános volt az amerikai figyelmeztetés. Az orosz hatóságok el fognak jutnak azokhoz, akik megrendelték a Crocus City Hall kulturális központban elkövetett terrortámadást – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a belügyminisztérium vezetőségének keddi moszkvai kibővített tanácskozásán.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország ellen bevetett terrorizmus kétélű fegyver.

Fontos számunkra, hogy ne csak a közvetlen elkövetőket találjuk meg, hanem a láncolat összes láncszemét, a végső bűnös haszonélvezőit ennek az atrocitásnak. Biztosan el fogunk jutni hozzájuk”

– hangsúlyozta az elnök. A tanácskozáson Putyin a migrációs politika megközelítésének „radikális megújítására” adott utasítást, mint mondta, az orosz társadalom biztonságának érdekében. Kijelentette, hogy létre kell hozni a biometrikus adatok modern digitális adatbázisát.

A tárca a napokban fejezte be a migráció felett az állami ellenőrzést megszigorító törvénytervezet kidolgozását. Elfogadása esetén a jogszabály alapján a külföldiektől biometrikus adatokat vesznek majd, valamint évi 90 napra csökkentik az országban való tartózkodásuk maximális időtartamát.

Orosz külügyi szóvivő: dezinformáció az amerikai figyelmeztetésről szóló közlés

Dezinformációnak nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt az amerikai médiában megjelent közlést, amely szerint az Egyesült Államok két héttel előre figyelmeztette az Oroszországot egy lehetséges terrortámadásról a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen.

"Annyira megszoktuk már, hogy az amerikaiak egyrészt dezinformációt dobnak be az információs térbe, majd cáfolják a saját állításaikat, úgyhogy nagyon szeretném megkérni önöket, hogy szerezzenek az amerikai féltől tényszerű anyagokat ebben a témában. Vagyis azt, hogy mikor, kinek adták át ezeket az információkat" - mondta Zaharova a szerdai sajtótájékoztatóján összegyűlt újságíróknak.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a Sanghaji Együttműködési Szervezet többi tagállamát képviselő hivatali partnereivel szerdán Asztanában megtartott éves találkozón azt hangoztatta, hogy a krasznogorszki terrortámadás nyomai az ukrán különleges szolgálatokhoz vezetnek. Hozzátette: köztudott, hogy a "kijevi rezsim" teljes mértékben az Egyesült Államok ellenőrzése alatt áll.

Azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet, amelyre a tengerentúlról megpróbálják ráirányítani a gyanút, csakúgy mint az al-Kaidát és más csoportokat, Washington hozta létre. Megismételte, hogy a krasznogorszki támadás elkövetőit akkor fogták el, amikor megpróbáltak a határhoz eljutni, amelyen az ukrán oldalról "ablakot készítettek elő számukra" az átkeléshez.
Patrusev azzal vádolta meg a tádzsik fővárosban, Dusanbéban működő ukrán nagykövetséget, hogy harcosokat toboroz az Oroszország elleni harchoz.

Az orosz biztonsági tanács titkára dezinformációnak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Ukrajna áll az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása mögött. Hangot adott meggyőződésének, hogy egy ilyen feladat végrehajtásához szükséges különleges egységekkel csak Washington és London rendelkezik.

Az orosz főügyészség közölte, hogy orosz képviselők megkeresése nyomán az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Ciprus illetékes hatóságaihoz fordult azzal a kérdéssel, hogy mit tudnak az Egyesült Államok és más nyugati országok által Oroszország ellen szervezett finanszírozott és végrehajtott terrortámadásokról. A főügyészség kifejezte reményét, hogy az illetékes hivatalok jóhiszeműen járnak majd el, a vonatkozó nemzetközi megállapodásoknak megfelelően. (MTI)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.