2022. szeptember 14., 10:31
Frissítve: 2022. szep. 14. 11:41

Von der Leyen: Az uniós szankciók megmaradnak, kötelező, EU-s érvényű spórolás jöhet

Az Európai Unió szankciói érvényben maradnak, az EU továbbra is határozottan fel fog lépni Oroszországgal szemben, "ebből nem engedünk" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

von der leyen
Fotó: TASR/AP

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, az uniós szankciók következtében az orosz pénzügyi rendszer az életéért küzd, az orosz ipar térdre esett.

A Kreml hozta ilyen helyzetbe Oroszországot

- húzta alá.

Ukrajna újjáépítéséhez viszont rendkívül sok pénzre lesz szükség.

Az EU százmillió euróval fogja támogatni az ukrán oktatás újraindítását. Az EU szolidaritása Ukrajnával megingathatatlan

- húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen arról is beszélt, a Bizottság már dolgozik egy tervezeten, mely alapján a nem földgázból előállított elektromos energia árát leszabályoznák. Ezzel az intézkedéssel az EU mintegy 140 milliárd eurót spórolhatna meg - állítja az EB-elnök. Szerinte nem helyes most rendkívüli bevételeket beszedni a háborúra hivatkozva a fogyasztók kárára. A nyereséget meg kell osztani, és azokhoz kell eljuttatni, akiknek arra a legnagyobb szükségük van - mondta.

Kiderült, a Bizottság továbbra sem tett le az importált földgázra kivetett ársapka ötletéről, von der Leyen szerint erre azért van szükség, hogy elválasszák egymástól a földgáz és az elektromos áram árának alakulását.

Évértékelő beszédében von der Leyen az energiaspórolásra is kitért, belengette egy összeurópai, kötelező jellegű energiatakarékossági program elfogadását is.

Migráció:

Az Európai Bizottság elnöke olyan Európát szeretne, amely méltósággal és tisztelettel kezeli a migrációt. Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében mondta ezt szerdán.

Az Európai Unió külső határaink hatékony ellenőrzésére van szükség az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mellett - tette hozzá.

"Olyan Európát akarok, ahol minden tagállam felelősséget vállal a mindannyiunkat érintő kihívásokért. Olyan Európát akarok, amely minden tagállammal szemben szolidáris" - fogalmazott. Az Európai Unió új migrációs paktumának megvalósításához már csak politikai akaratra van szükség - mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a migráció tekintetében tisztességes és gyors eljárásokra, válságbiztos és gyorsan alkalmazható rendszerre, valamint a szolidaritást biztosító, állandó és jogilag kötelező erejű mechanizmusokra van szükség.

Jogállamiság:

Az Európai Bizottság kötelessége és legnemesebb szerepe a jogállamiság védelme, az unió költségvetését pedig meg fogja védeni a jogállamisághoz kötődő úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta: "biztosíthatom önöket afelől", hogy az uniós bizottság továbbra is ragaszkodni fog a bírói függetlenséghez.

Szavai szerint az EU továbbá a korrupció visszaszorítására összpontosít. "Ha hitelesek akarunk lenni akkor, amikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg demokráciájukat, akkor fel kell számolnunk a korrupciót az unión belül is" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: jövőre a testület intézkedéseket fog előterjeszteni az uniós korrupcióellenes jogszabályi keret frissítésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.