2024. január 28., 09:22

Volt miniszterek a legesélyesebbek a finn elnökválasztáson

Elnökválasztás kezdődött Finnországban. A voksolás nagy esélyeseinek Alexander Stubb egykori miniszterelnököt, aki egy ideig a külügyi tárca élén is állt, valamint a volt külügyminisztert, a zöldpárti Pekka Haavistót tartják.

Finnország elnökválasztás
Fotó: TASR/AP

Előzetes felmérések szerint a harmadik legesélyesebb Jussi Halla-aho, a finn kormánykoalícióban részt vevő Finnek párt képviselője lehet.

A választáson kilencen indulnak, nincs azonban köztük Sauli Niinistö jelenlegi elnök, akinek idén jár le második hatéves mandátuma, így nem indulhat újra.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 9-kor nyíltak meg és este 8-ig várják a voksolni érkezőket.

Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor február 11-én, a második fordulóban a két legesélyesebb jelölt között dől el az államfői tisztség sorsa.

A finn törvények értelmében az elnök a miniszterelnöknél kevesebb jogkörrel rendelkezik, azonban ő a hadsereg főparancsnoka, és a kormánnyal együtt határozza meg az ország külpolitikáját.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.