2023. augusztus 23., 17:38

Vlagyimir Putyin szerint Moszkva erősíteni akarja a BRICS-csoport szerepét a világban

Moszkva, a jövő évi soros elnöki pozícióját felhasználva, erősíteni szeretné a BRICS-csoport szerepét a világban - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a BRICS országcsoport, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika johannesburgi csúcstalálkozójának résztvevőihez intézett, videokapcsolaton közvetített felszólalásában.

brics.jpg
Fotó: TASR

Az orosz elnök, aki személyesen nem vesz részt a csúcstalálkozón, hozzátette: a szervezet következő tanácskozását 2024 októberében Kazanyban akarják megrendezni.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy

az orosz elnökség alatt több mint kétszáz politikai, gazdasági és társadalmi rendezvényt tartanak a következő évben.

Beszédében Putyin Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját is védelmezte. A Kreml álláspontját megismételve arról beszélt, hogy a katonai fellépés Oroszország válasza Kijev és Washington ellenséges magatartására.

Ukrajnai cselekedeteinket csak egy dolog diktálta: véget vetni a Nyugat és csatlósai által a Donyec-medencében élő emberek ellen indított háborúnak

- jelentette ki Vlagyimir Putyin, utalva az Ukrajna keleti részén az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között 2014 óta tartó harcokra.

Meg kívánom jegyezni, hogy egyes országoknak a hegemónia megőrzésére irányuló vágya vezetett az ukrajnai válsághoz

- tette hozzá az orosz elnök.

Videoüzenetében Putyin ismételten felsorolta az indokait, amiért nem hosszabbította meg az ukrán gabonaexportról az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött egyezményt, és élesen bírálta a Nyugatot és Kijevet.

Putyin nem utazott személyesen a csúcstalálkozóra, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával, és Dél-Afrika részese az ICC statútumának.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, aki júniusban afrikai béketervet ismertetett külön-külön Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a tanácskozáson kijelentette, hogy a BRICS-tagállamok továbbra is támogatni fogják a konfliktus lezárását célzó erőfeszítéseket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.