2022. augusztus 26., 16:30

Viszlát, forró fürdő, ég veled, közvilágítás – így spórolnak az európai országok

Európában az emberek hidegebb vízzel zuhanyoznak, az irodákban lekapcsolják a termosztátokat, az üzletekben pedig tompítják a fényeket, hogy elkerüljék az áramszüneteket, és takarékoskodjanak az energiával télre.

zuhanyzás meleg víz
Hamarosan luxuscikké válik a zuhanyzás
Fotó: unsplash.com

A Bloomberg tudósítása szerint, miután a Kreml visszafogta a gázszállítást, Európának nincs más választása, mint a kereslet visszafogára. Az eddigi intézkedések hatása vegyesnek mondható, de mivel a nagykereskedelmi árak tovább emelkednek, az öreg kontinensen egyre nagyobb a nyomás.

Németországban, ahol az otthonok közel fele gázfűtéses, elég nagy az ijedtség. Az EU szolidaritásra törekszik, és a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki célul. Erről korábban itt írtunk.

Az egyes országok különbözőképpen reagálnak a megváltozott energetikai helyzetre. A Bloomberg csokorba kötötte a legfontosabb intézkedéseket.

Németország

Olaf Scholz kabinetje a héten egy sereg intézkedést hagyott jóvá. Tilos fűteni a privát úszómedencéket, a minimális irodai hőmérsékletet 19 fokban szabták meg. A középületek és műemlékek nem lesznek kivilágítva éjszaka. Növelik a köz- és magánépületek energiahatékonyságát is.

Franciaország

Emmanuel Macron azt tűzte ki célul, hogy 2024-re 10%-kal csökkentsék az energiafogyasztást 2019-hez képest. Ennek elérése érdekében több kormányzati munkacsoportot is létrehoztak, melyeknek szeptember végéig kell konkrét javaslatokat tenniük. Eddig kevés konkrét javaslat született, viszont kezdeményezésekkel tele van a padlás.

Októberre az áruházláncoknak zárás után le kell kapcsolni a világító feliratokat, az üzlethelyiségek megvilágítását 30%-kal kell csökkenteni, a hőmérsékletet pedig 17 Celsius-fokra kell letekerni. A pénzügyminisztériumban például csak akkor kapcsolják be a fűtést, ha a hőmérséklet 19 fok alá esik, a légkondin pedig csak akkor tekernek, ha 26 foknál melegebb van.

Olaszország

Az olaszok energiafogyasztását csökkentő tervet már jövő héten jóváhagyhatják. Olaszországban Mario Draghi kormányának lemondása után most még egy előrehozott választással is meg kell birkózni, erre szeptember 25-én kerül sor. A baloldal az áram árának szabályozását javasolja, a jobboldal viszont uniós szintű kezdeményezéseket sürgetne.

Sajtóértesülések szerint a tervezet tartalmazhatja a fűtési idő rövidítését az irodákban és a lakóingatlanokban, éjszaka csökkentik a közvilágítást és az üzletek kivilágítását. A szénerőműveknek is adnak egy esélyt, hogy csökkentsék a felhasznált gázt.

De a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén egyes gyárak leállítása is szóba jöhet.

Spanyolország

Spanyolország már augusztus elején életbe léptetett bizonyos korlátozásokat. A középületekben, a vasútállomásokon és a reptereken csak 27 fok felett lehet üzemeltetni a légkondicionáló berendezéseket. Télen legfeljebb 19 fokos belső hőmérsékletre lehet felfűteni az épületeket, kivéve a szállodákat, éttermeket, fodrászatokat, edzőtermeket, iskolákat és kórházakat.

Ha megy a fűtés vagy hűtés, tilos nyitva tartani a boltok ajtaját, mondjuk, ez nem okos dolog olyankor sem, ha nincs energiaválság. Korlátozzák a műemlékek és kirakatok éjszakai kivilágítását is.

Svájc

Az alpesi ország nem tagja az uniónak, de az uniós célnak megfelelően arra fogja kérni a háztartásokat, hogy októbertől márciusig 15%-kal csökkentsék a gázfelhasználást, például a beltéri hőmérséklet csökkentésével. Kötelező intézkedésekben csak akkor fognak gondolkozni, ha az önkéntes lépések nem fognak működni. A kényszerítő intézkedések között szerepel a gáztüzelésű üzemel olajfelhasználásra való átállásának kikényszerítése is.

Finnország

Két táncmulatság között Sanna Marin kormánya energiatakarékossági kampányt hirdetett, mely októbertől indul, és a következőket indítványozza: beltéri hőmérséklet csökkentése; a tömegközlekedés növelése, az autók sebességének csökkentése; rövidebb zuhanyzás, digitális eszközökkel töltött idő csökkentése.

Svédország

A svédek adókedvezményt kínálnak a tetőterek és homlokzatok szigetelési munkálatainak bérköltségeire. Hatékonyabb vízcsapokra való váltást szorgalmaznak. Javasolják a nyílászárók szigetelését vagy cseréjét, és a fűtési rendszerek kiegészítését hőszivattyúval.

Dánia

Mette Frederiksen kormányától lenne mit tanulni, ők ugyanis a 15%-os csökkentést már el is érték, ők már csak egy kávét kérnek. De azért indítványozzák a fűtési rendszerek nyári leállítását, a melegvizes zuhanyzás 15-ről 5 percre való csökkentését, szárítógép helyett szárítókötél alkalmazását, és a háztartási gépek éjszakai árammal való működtetését.

A holland kormány hőszivattyúk, hővisszanyerős szellőztetés, napenergiával történő vízmelegítés használatára, valamint a tetők, padlásterek és ablakok jobb szigetelésére hívja fel az állampolgárok figyelmét.

Ausztria elhalasztaná a karácsonyi vásárok téli kivilágításának kezdetét, a síközpontokban pedig kevesebb műhót fújnának a pályákra.

Görögországban  már június elején megkezdték a takarékoskodást, a közeljövőben 10, az évtized végére pedig 30%-kal csökkentenék a közszféra energiafelhasználását az épületekben való hőmérsékletszabályozással, a lámpák és a számítógépek kikapcsolásával, és a közvilágítás csökkentésével.

Írország a szükséges gáz nagy részét az Egyesült Királyságból szerzi be, de azért folytat egy Reduce Your Use – Csökkentsd a fogyasztásod nevű lakossági kampányt.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.