2022. július 22., 17:30

Visszaesett Csehországban az új személyautók gyártása az első fél évben

Csehországban éves szinten 8,5 százalékkal 606 909-re visszaesett az új személygépkocsik gyártása az első fél évben - közölte a cseh autógyártók szövetsége pénteken honlapján.

Főleg a Skoda csökkentette a termelést
Illusztráció
Fotó: Archívum/ma7

Míg az év első négy hónapjában a visszaesés mértéke kétszámjegyű volt, addig májusban és júniusban jelentősen megváltozott a helyzet. Júniusban például 125 374 személyautó készült el a cseh autógyárakban, 21,6 százalékkal több, mint egy éve.

A legnagyobb cseh autógyár, a Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto csehországi üzemeiben az első hat hónapban 351 006 autót állítottak elő, 16,6 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

A Prágától keletre lévő Kolínban működő japán Toyota termelése 10,7 százalékkal 89 103 járműre esett vissza.

Az észak-morvaországi Nošovicében működő dél-koreai Hyunday 17,1 százalékkal 166 800 személykocsira növelte termelését.

A hibrid, illetve villanyautók a Skodánál a termelés 9,7 százalékát, a Toyotánál mintegy 50 százalékát, a Hyundainál pedig 18 százalékát tették ki.

Az első fél év folyamán fokozatosan enyhült az alkatrészek, elsősorban a chipek hiánya, ami májusban és júniusban a temelésben is megmutatkozott. Ebből kifolyólag mérsékelt optimizmussal nézünk a második fél év elébe

- mutatott rá az autógyárak szövetségének elnöke, Martin Jahn a honlapon.

Hangsúlyozta: mindezek ellenére óvatosságra van szükség, hiszen az autógyárak számára meghatározó piacokon továbbra is bizonytalanság uralkodik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.