2020. szeptember 11., 18:25

Visegrádi négyek: közös az álláspont Fehéroroszország ügyében és a koronavírus elleni küzdelemben

A visegrádi országok miniszterelnökei az esedékes rendkívüli EU-csúcsot, valamint a fehéroroszországi és oroszországi helyzetet vitatták meg Lublinban.

A négy visegrádi ország kormányfője pénteken Lublinban egyetértett abban, hogy Fehéroroszországban szabad választásokat kell tartani, s ezt követően az Európai Uniónak gazdasági együttműködési programot kellene felajlánlania Fehéroroszországnak - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (ČT24) Andrej Babiš miniszterelnököt idézve.

V4-ek Lublinban
V4-csúcs Lublinban (balról): Igor Matovič, Mateusz Morawiecki, Orbán Viktor, Andrej Babiš
Fotó: MTI
A szabad választások a lényeg. Nem kényszeríthetjük a fehéroroszokra, hogy kit válasszanak. Nem szabad őket semmire sem kényszerítenünk. El kell kerülnünk az ukrán forgatókönyvet. A fehéroroszoknak maguknak kell dönteniük"

- jelentette ki Andrej Babiš a lublini megbeszélések utáni sajtóértekezleten a cseh televízió szerint.

Babiš nyilatkozatában nagyra értékelte Lengyelország azon igyekezetét, hogy az Európai Unió "stratégiai" módon viszonyuljon Fehéroroszországhoz.

Fontosnak tartom, hogy Fehéroroszország témája az Európai Unió csúcstalálkozójának a napirendjére kerüljön"

- válaszolt a cseh miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, miért ellenezte, hogy a négy kormányfő Lublinban találkozzon a fehérorosz ellenzékkel.

Andrej Babiš előrelépésnek nevezte, hogy a négy visegrádi országnak sikerült megállapodnia a koronavírus-járvány elleni fellépés koordinációjának mechanizmusában.

A probléma abban rejlik, hogy az Európai Unióban a járványügyi szakemberek nem beszélnek egymással. Ezért nagyon jó ötletnek tartom egy egyeztető bizottság létrehozását a V4-ek keretében"

- mondta Babiš  a sajtótájékoztatón.

Kölcsönösen egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei vagyunk. Nem lenne jó korlátozásokat bevezetni, mert annak gazdasági következményei lennének"

- jegyezte meg a cseh kormányfő.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is sajtóértekezletet tartott a megbeszéléseket követően. Mint elmondta:

A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon: úgy kell jól védekezni a koronavírus-járvány ellen, hogy közben a gazdaságaink működjenek."

A V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő - jelezte, hozzátéve: meggyőződése, hogy a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

Orbán Viktor azt is mondta, szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése.

"Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell", hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány - fogalmazott, kijelentve: "ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem".

Mateusz Morawiecki  lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy a jövőbeni gazdasági együttműködésre vonatkozó ajánlatot akarnak kínálni a fehérorosz népnek, amiben a kis- és középvállalkozásokat érintő közös projektek szerepelnek egyebek között az energiapolitika mellett. Közölte, hogy a visegrádi országok lehetővé akarják tenni a vízummentes közlekedést a fehérorosz állampolgároknak, és az országot támogató segélycsomagot akarnak előterjeszteni az EU-csúcson.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.