2023. május 29., 14:42

Vészhelyzetet rendeltek el a kanadai Halifaxban a környéken pusztító erdőtüzek miatt

Hétnapos vészhelyzetet rendeltek el helyi idő szerint vasárnap este a kanadai Halifax hatóságai a városra és térségre a környéken pusztító erdőtüzek miatt.

Elkel a segítő kéz
Fotó: Facebook

Mike Savage, Halifax polgármestere nem sokkal éjfél előtt jelentette be a vészhelyzetet, melyet szükség esetén meghosszabbíthatnak.

Az ország délkeleti partvidékén lévő Új-Skócia tartomány székhelyének hatóságai sajtóközleményükben kiemelték, éjjel-nappal dolgoznak a lángok megfékezésén és az emberek biztonságba helyezésén.

A tüzek több helyen áramkimaradásokat is okoztak tartományszerte, Halifax fölött pedig helyszíni beszámolók szerint sűrű fekete füst terjeng.

Májusban már a nyugat-kanadai Alberta tartományban, a világ egyik legnagyobb olajtermelő régiójában is vészhelyzetet rendeltek el, miután az ott pusztító tüzek miatt több tízezer embert kellett kimenekíteni.

Kanada néhány hete már nemzetközi segítséget kért a nyugati tartományokban pusztító tüzek megfékezéséhez.

Az elmúlt években a világnak ezt a részét többször sújtották szélsőséges időjárási események, amelyek intenzitását és gyakoriságát szakértők szerint a klímaváltozás fokozza.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.