2022. március 9., 10:52

Vegyi és biológiai fegyverek Ukrajnában? Furcsa párbeszéd az amerikai szenátusban - VIDEÓVAL

Egészen furcsa párbeszéd zajlott le az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága előtt. 

biofegyver
Fotó: pixabay.com

Bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, néhány nappal ezelőtt nagyot ment a nyugati médiában is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyebek mellett azzal indokolta Ukrajna lerohanását, hogy az elmúlt években az orosz határ mentén több biológiai és vegyi laboratóriumot hoztak létre az ukránok -  amerikai támogatással. Akkor a sajtó egyöntetűen szokásos orosz dezinformációként könyvelte el Putyin állításait.

Március 8-án az amerikai kongresszus felsőházában Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes beszélt a szenátus külügyi bizottsága előtt. A meghallgatás fő témája nem az orosz-ukrán háború volt, hanem az a tény, hogy a háborúval összefüggésben a Biden-kabinet, újra felvette a diplomáciai kapcsolatot Nicolás Maduro venezuelai elnökkel. Külön cikket érdemelne, miért, itt legyen elég annyi, hogy Washington láthatóan komolyan tart attól, Moszkva még szorosabbra fűzi a szálakat a Maduro-rezsimmel.

A meghallgatás végén Marco Rubio, Florida állam republikánus szenátora mintegy mellékesen megkérdezte, 

rendelkezik-e Ukrajna vegyi és/vagy biológiai fegyverekkel.

Innentől érdemes szó szerint idézni a beszélgetés. A gyengébb angolosoknak is ajánljuk, tekintsék meg a cikk alján található videót, Nuland reakciója finoman szólva is sokatmondó.

M. Rubio:

Csak egy percem maradt. Hadd kérdezzem meg, rendelkezik Ukrajna vegyi vagy biológiai fegyverekkel?

V. Nuland:

Ukrajnának vannak biológiai kutatólaboratóriumai, amelyeket, és emiatt nagyon aggódunk, az orosz erők megpróbálhatnak irányításuk alá vonni. Azon dolgozunk az ukránokkal, hogyan tudnák megakadályozni, hogy a kutatási anyagok bármelyike az oroszok kezére jusson, ha megpróbálják (elfoglalni a laborokat - a szerk. megj).

Bizonyára Ön is tisztában van vele, hogy orosz propagandacsoportok már most mindenféle információkat hoznak nyilvánosságra arról, miként leplezték le az ukránok azon szándékát, hogy a NATO segítségével biológiai fegyvereket vessenek be. Ha biológiai vagy vegyi incidensre, támadásra kerül sor Ukrajnában, van bármi kétsége afelől, hogy mögötte csak az oroszok állhatnak?

Nincsen szenátor! Ez egy klasszikus orosz technika, azzal vádolni a másik felet, amire éppen mi készülünk.

Az ominózus rész 3:40-től kezdődik.

Végezetül érdemes valamit leszögeznünk. A fenti beszélgetés legfeljebb furcsának vagy érdekesnek nevezhető, nyilván nem bizonyítja egyértelműen, hogy akárcsak egy amerikai pénzből működtetett vegyi és biológiai fegyvereket előállító laboratórium működne Ukrajnában. Ha ez kiderülne, a hatályos nemzetközi egyezmények értelmében úgy Ukrajna, mint az USA tulajdonképpen kiírná magát a globális közösségből. 

E sorok írója egyetemi évei nagy részét biológiai kutatóintézetekben (biological research facility) töltötte, de soha nem volt köze sem vegyi sem biológiai fegyverekhez. Biológiai kutatóintézet egy búzanemesítő állomás vagy a Budapest belvárosában működő Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet is, ahol világszínvonalon űzik például az agykutatást. Csakhogy Nuland ahelyett, hogy kategorikusan tagadná a biológiai és/vagy vegyi fegyvereket előállító laborok létezését, inkább elkeni a választ. Ahelyett, hogy elmondaná, mit is kutatnak azokban a laborokban, miért félnek tőle, hogy orosz kézre kerülnek az eredmények, mismásol.

Ideje lenne belátnunk, az orosz dezinformációk terjedését nem vagy nem feltétlenül azzal kell megállítani, hogy kitiltjuk Nyugatról az orosz hírportálokat és tévéket.

Elég lenne, ha a döntéshozók egyértelműen kommunikálnának. Hazugságon úgy is rajtakaphatóak, de legalább ritkábban kételkednénk abban, amit mondanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.