2022. november 29., 15:27

Ürességtől konganak a német lőszerraktárak

A német hadseregnek kevesebb, mint harminc napra elegendő a muníciója. A Bundeswehr így a NATO-standardokat sem teljesíti.

Bundeswehr
Elszántság van, lőszer nincs
Fotó: Euractiv

A mintegy 200 ezer aktív katonát, tartalékost, hozzátartozót és civil pártolót tömörítő egyesület, a Deutsche Bundeswehr­verband újra megkongatta a vészharangot. Becsléseik szerint 20-30 milliárd euró értékű lőszerrel kevesebb van a német hadseregnek a szükségesnél. A szervezet vezetője, André Wüstner szeptemberben arról beszélt, az eltúlzott ukrajnai fegyverszállítmányokkal Németország a saját hadseregét kannibalizálja. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

A helyzet valóban komoly lehet, a Spiegel szerint ugyanis a közelmúltban a német hadiipar és a Honvédelmi Minisztérium képviselői tartottak kétórás egyeztetést. A fegyvergyártók keretmegállapodást sürgetnek.

Kiszivárgott információk szerint a megbeszélésen, melyen a kabinet államtitkári szinten képviseltette magát, a kormány képviselői a passzív fél szerepét játszották, inkább hallgattak. Bár a Spiegel információi szerint Benedikt Zimmer védelmi  minisztériumi államtitkár bejelentette, mihamarabb bemutatja a Bundeswehr lőszerszükségletének listáját.

A német hadsereg helyzete siralmas: a Bundeswehr jelenleg még a NATO követelményeinek sem tud megfelelni. Ezek azt írják elő, 30 napos harchoz elegendő lőszernek kell rendelkezésre állni. A lőszerhiány a Bundeswehr minden területét érinti, ezt Steffen Hebestreit kormányszóvivő is elismerte, de biztonsági okokból azt nem akarta pontosítani, voltaképpen hány napig tudná védeni magát Németország.

Mivel azonban jelentős készlethiányról van szó, hónapokba, sőt, bizonyos eszközökből akár két évbe is telhet, mire pótolják azt. 

A védelmi tárca szóvivője elmondta, az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőttek a lőszerekre fordított kiadások. 2015-ben 296 millió euró, 2018-ban több mint 400 millió euró, 2021-ben pedig 700 millió euró állt volna rendelkezésre. A 2023-as költségvetésben 1,125 milliárd eurós kiadást terveznek csak a lőszerbeszerzésre.

Németország Ukrajna bőkezű támogatója. Ha szeretné áttanulmányozni, pontosan milyen fegyvereket és felszereléseket bocsátottak eddig keleti szomszédunk rendelkezésére, ezen a német kormányzati oldalon talál friss adatokat. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.