2023. május 5., 17:43

Ukrán védelmi miniszterhelyettes: az oroszok május 9-ig be akarják venni Bahmutot

Oroszország május 9-ig, a második világháborút a nyugati fronton lezáró győzelem napjáig át akarja venni az ellenőrzést a Donyeck megyei Bahmut fölött, ezért máshonnan a városhoz vezényelnek újabb Wagner-zsoldosokat - közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes pénteken a Telegramon.

A Wagner csoport mást mond
Hanna Maljar
Fotó: Wikipédia

A tisztségviselő hangsúlyozta: az ukrán katonák nem engedik áttörni a védelmüket, és az ukrán tüzérség megsemmisítette a Wagner-csoport lőszertároló helyeit Bahmutnál.

Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner katonai magánvállalat vezetője pénteken bejelentette, hogy a zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot. Ezt azzal indokolta, hogy elfogyott a lőszerkészletük. Szavai szerint zsoldosai "lőszer híján értelmetlen halálra vannak ítélve".

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt közölte, hogy az orosz erők ismét irányított légibombákkal támadták pénteken a régiót, aminek következtében az eddigi információk szerint egy helyi lakos sérült meg, összedőlt egy templom, és mintegy 12 lakóházban keletkeztek károk.

Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium közölte, hogy pénteken újabb nyolcvan, harcokban elesett ukrán katona holttestét szállították haza. Arról nem tájékoztattak, hogy az orosz félnek átadták-e elesett orosz katonák holttesteit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.