2023. július 22., 15:46

Ukrán források szerint többen meghaltak orosz támadásokban, az oroszok szerint az ukránok kazettás lőszereket vetettek be

Ukrán források szerint legalább nyolcan meghaltak és számosan megsebesültek orosz támadásokban szombatra virradóra szerte Ukrajnában, míg orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők többek között kazettás lőszerekkel lőttek egy Belgorod megyei falut.

Ukrajna
Fotó: TASR/AP

Az ukrán légierő szombati beszámolója szerint az éjszaka 14 orosz drónt, köztük öt iráni gyártásút lelőttek a harcok dúlta délkeleti országrész fölött.

Orosz jelentés szerint

az ukránok 21 tüzérségi lövedéket és 3 kazettás lőszert lőttek ki egy MLRS sorozatvetőből az oroszországi Belgorod megyei Zsuravlevka falura.

Ezenkívül az ukránok bevetettek egy kamikaze drónt is

- közölte Belgorod térség kormányzója.

Vjacseszlav Gladkov szerint az ukrán támadásnak nem voltak áldozatai.

A Fehér Ház csütörtökön megerősítette, hogy az ukrán hadsereg már bevetette azokat a kazettás lőszereket, amelyeket Washington biztosított Kijevnek az orosz megszálló erők elleni harcban. Az Egyesült Államok két hete hagyta jóvá kazettás lőszerek küldését Ukrajnába. Az Egyesült Államok szerint Kijev ígéretet tett arra, hogy óvatosan kezeli ezt a lőszert, és nem használja fel orosz terület elleni támadásokra.

Az ENSZ 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, és a vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.