2021. szeptember 27., 13:03

Újra komolyan megkérdőjelezték Joe Biden szellemi épségét

Az amerikaiak egyre jobban aggódnak Joe Biden mentális állapota miatt, és jó okuk van rá. És ez nem csak a szokásos jobboldali szólam - állapította meg a a The Spectator brit konzervatív hetilap washingtoni szerkesztője.

Szenilitás?
Joe Biden egy karikatúrán
Fotó: Twitter

Először is rögtön az ENSZ-közgyűlésen elhangzott múlt keddi beszédét, amely a szerző szerint „teljesen elrugaszkodott a valóságtól”: azt ecsetelte, hogy az Egyesült Államok helyreállította kapcsolatait szövetségeseivel, alig néhány napra rá, hogy egy óriási diplomáciai botrányban Franciaország visszahívta washingtoni nagykövetét, amiért kitúrták egy több milliárd dolláros ausztrál tengeralattjáró-beszerzésből és védelmi együttműködésből. Ha pedig már Ausztrália, a cikk azt is felemlegette, hogy 

Joe Biden teljesen egyértelműen elfelejtette Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nevét, közös sajtótájékoztatójukon kínosan csak úgy hivatkozott rá, „az a fickó ott lent”.

Nem telt el botrány nélkül a találkozó Boris Johnson brit kormányfővel sem. Egyrészt egy éles szemű fotós kiszúrta, hogy az elnök jegyzeteiben olyan emlékeztetők szerepelnek, mint „köszöntse a Fehér Házban Boris Johnsont”, valamint „beszéljen az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti jó kapcsolatokról” – a szerző szerint elég nagy baj, ha még ilyen alapvető dolgok is kimennek a világ első számú vezetőjének fejéből. Azután ismét a közös sajtótájékoztató torkollt káoszba: miközben a brit miniszterelnök éppen lezárta egy válaszát, a Fehér Ház sajtósai szavába vágva nagy kiabálás közepette kiebrudalták az újságírókat a teremből. A zavarodás oka valószínűleg az volt, hogy előzetesen nem egyeztették le, hogy ki fogad kérdéseket, de mint arra a The Spectator is emlékeztetett,

példátlanul udvariatlan, hogy egy külföldi vezetőbe fojtsák a szót.

A cikk megjegyezte még, hogy az amerikai elnök napirendjébe általában naponta egy nyilvános megjelenés fér be, ami sajnos nem összeegyeztethető a világpolitika tempójával. Ráadásul azt is gyakran Joe Biden szemére vetik, hogy ha a sajtó elé áll is,

általában csak súgógépről felolvassa a szövegét, kérdéseket viszont nem fogad.

Ha mégis, abban nincs köszönet: például mikor az ABC hírtelevízió interjút készített vele az afganisztáni kivonulásról, teljesen összezavarodott és önellentmondásokba keveredett.

A gyűjtésből kimaradt, de az az eset is meglehetősen furcsa volt, amikor úgy tűnt, Joe Biden elaludt, miközben Naftali Bennett izraeli kormányfővel tárgyalt. A felvételek tanúsága alapján a politikus legalábbis „pihentette a szemét”, ami protokollszempontból mindenképpen sértő.

Hogy az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke nem elég friss szellemileg, azt már rengetegszer megfogalmazták bírálói. És nem csak a média: nyáron visszavonult tábornokok egy csoportja, majd republikánus képviselők is megkérdőjelezték, hogy mentálisan alkalmas-e feladata ellátására. Szerepléseinek elemzéseiből bizonyos orvosok is arra a szakvéleményre jutottak, hogy gyakori nyelvbotlásai, feledékenysége az időskori demencia jelei lehetnek. Donald Trump már a kampányban is rájátszott körülményes, lassú stílusára, általában csak „Sleepy”, azaz álmos Joe-ként hivatkozott kihívójára. 

Joe Biden legutóbb 2019-ben járt hivatalosan orvosnál, az akkori tesztek szerint „egészséges és életerős”. A Fehér Ház ígérete szerint még ebben az évben újra megvizsgálják – kognitív tesztet is végeznek –, az eredményeket pedig nyilvánosságra hozzák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.