2024. február 14., 16:16

Újabb ukrán tengeri siker: elsüllyesztettek egy orosz partraszálló hajót

Szerdán reggel elsüllyesztették a Fekete-tengeren a Cezar Kunyikov orosz partraszálló hajót - erősítette meg az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Elsüllyesztették?
Cezar Kunikov
Fotó: X - Twitter

A vezérkar a Kyiv Independent szerint közölte, hogy az ukrán katonai hírszerzés és a fegyveres erők közös műveletéről van szó. Az ukrán katonai hírszerzés később megosztott egy videót a támadásról, és azt mondta, hogy azt a krími Alupka városnál hajtották végre Magura V5 tengeri drónokkal. Azt állította, hogy

az orosz keresési és mentési műveletek sikertelenek voltak.

Ez az orosz Fekete-tengeri Flotta negyedik partraszálló hajója, amelyet a teljes körű invázió 2022 februári kezdete óta elsüllyesztettek az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt állította, hogy kilenc drónt lőttek le az éjszaka folyamán, köztük hatot a Fekete-tenger felett. A helyi Telegram-csatornák ezután olyan videókat osztottak meg, amelyeken helikopterek alacsonyan köröznek a víz felett, és úgy tűnik, mintha keresnének valamit.

Az Ukrajinszka Pravda korábban azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés forrásai azt állították, hogy az ügynökei drónokat használtak a támadás végrehajtásához, és azt állították, hogy a Cezar Kunyikov ennek következtében elsüllyedt.

A Cezar Kunyikov testvérhajója, a Novocserkasszk 2023 decemberében „teljesen megsemmisült” egy ukrán rakétacsapás következtében, miközben a megszállt Krím-félszigeten fekvő Feodoszijánál kikötött

– közölte az ukrán védelmi minisztérium.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta honlapja szerint 2024-től már csak öt partraszálló hajó maradt a flottában, köztük a Cezar Kunyikov.

Ukrajna a teljes körű invázió kezdete óta többször is csapást mért Oroszország fekete-tengeri flottájára, többek között 2022 áprilisában elsüllyesztette a Moszkva cirkálót, a flotta zászlóshajóját, és pusztító rakétatámadást intézett a flotta főhadiszállása ellen a megszállt Krímben, amelyben állítólag több mint 30 tiszt halt meg.

Ismét orosz rakétatámadás érte Donyeck megyét, a kormányzó szerint egy kórházat is eltaláltak Orosz rakétatámadás érte a Donyeck megyében lévő Szelidove városát szerdára virradóra, találat ért egy kórházat is. Helyi hatóságok három halottról, legkevesebb négy sebesültről, köztük két gyerekről tudni – tette hozzá a kormányzó, aki videofelvételeket is csatolt az üzenetéhez.

Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója közölte, hogy 100 embert evakuáltak a kórházból, őket környékbeli egészségügyi intézményekbe szállították át. Megrongálódott több tucat lakóház is. Szelidovét, amely mintegy 20 kilométerre húzódik a fronttól, korábban is többször érte rakétatámadás, a mostani kedd este kezdődött.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.