Újabb török hadgyakorlat kezdődött a Földközi-tenger keleti medencéjében

2020. augusztus 29., 15:01
ma7 | MTI

Újabb, kéthetes török hadgyakorlat kezdődött a Földközi-tenger keleti medencéjében szombaton, mintegy jelezve, hogy elhúzódik a Törökország és Görögország között a földgázlelőhelyek megosztása miatt keletkezett feszültség.

Erdogan török elnök
Fotó: meo
Recep Tayyip Erdogan török államfő

A Navtex tengerészeti hírportál péntek esti jelentése szerint a török haditengerészet augusztus 29. és szeptember 11. között lőgyakorlatot tart a Ciprustól északra fekvő dél-törökországi Anamur város magasságában.

Ankara már csütörtökön bejelentette, hogy lőgyakorlatot tartanak a térségben kedden és szerdán.
Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget.


A próbafúrásokat végző török kutatóhajókat hadihajók kísérik, Görögország és szövetségeseik pedig ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a térségben.

Törökország pénteken közölte, az Európai Unió külügyminisztereinek informális tanácsülésén megfogalmazódott szankciók lehetősége nem járul hozzá a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kitermelése miatt folyó török-görög tengerjogi vita megoldásához, és csak még határozottabbá teszi Törökországot a saját, valamint a ciprusi török közösség érdekeinek érvényesítésében.

Fuat Oktay török alelnök arra intett szombaton, hogy akár fegyveres konfliktust is kirobbanthat, ha Görögország tényleg kitolja területi vizeinek határát. "Mi lehet ok a háborúra, ha nem ez?" - tette fel a kérdést a török alelnök az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint.

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök a héten azt mondta: országának területi vizeinek határát 11-22 kilométerrel kitolhatnák a nyugati, Olaszországgal szemközti partoknál. A kormányfő azt is hozzátette, hogy Görögország a jövőben olyan egyéb tengeri területeken is kitolhatja majd határait, ahol a két ország partjai közötti távolság kevesebb mint 44 kilométer.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!