2023. január 18., 16:15

Törökország: Erdogan május 14-ét javasolta az idei parlamenti és elnökválasztás időpontjaként

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában történelmi előzményekre hivatkozva május 14-ét javasolta az idei parlamenti és elnökválasztás időpontjaként a korábban felmerülő június 18. helyett.

erdogan
Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: Tasr/AP

Recep Tayyip Erdogan, aki a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, az AKP parlamenti frakcióülésén felszólalva arra emlékeztetett, hogy Adnan Menderes egykori miniszterelnök 1950. május 14-én elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választáson.

A Török Köztársaság 1923-as megalapítása óta az 1950-es parlamenti választás volt az első,

amelyen Mustafa Kemal Atatürk Köztársasági Néppártja (CHP) veszített. A Demokrata Párt nyert, és Adnan Menderes alakíthatott kormányt.

Az idei választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Recep Tayyip Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében. A legnagyobb tömörülés közülük a CHP. A szövetség még nem hirdetett köztársaságielnök-jelöltet.

Recep Tayyip Erdogan szerdai beszédében az egykori Demokrata Párt mottóját is felidézte, amely úgy hangzott,

Elég! A szó a nemzeté!

Az államfő ezzel összefüggésben hangoztatta: a választópolgárok 73 év után ugyanazon a napon szintén azt mondják majd az ellenzéki összefogásnak, hogy "elég".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.