2023. február 8., 15:15

Török-szíriai földrengés: Szíria segítséget kért az Európai Uniótól

Szíria segítséget kért az Európai Uniótól a polgári védelmi mechanizmus keretében, két nappal azután, hogy hatalmas földrengés pusztított területén és a szomszédos Törökországban - közölte az Európai Bizottság szerdán.

törökország földrengés
Fotó: TASR/AP

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos jelezte: bátorítják a tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget a katasztrófa sújtotta közel-keleti országnak.

A polgári védelmi mechanizmus keretében az Európai Unió képes segítséget nyújtani uniós és nem uniós országoknak az olyan veszélyhelyzetekre való reagálásban, mint a természeti katasztrófák, az egészségügyi válsághelyzetek vagy a konfliktusok.

A mechanizmuson keresztül a világ bármely országa segítséget kérhet, ha egy vészhelyzet meghaladja katasztrófareagálási képességeit.

A katasztrófa jellegétől függően a segítségnyújtás különböző formákat ölthet, így jelenthet például kutatási-mentési műveleteket, tűzoltást, egészségügyi személyzet rendelkezésre bocsátását vagy orvostechnikai felszereléseket és gyógyszereket.

A 27 tagállamon kívül nyolc nem uniós ország vesz részt a mechanizmusban: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Törökország.

A mechanizmus operatív központja az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC).
2001 óta a polgári védelmi mechanizmust több mint hatszáz alkalommal aktiválták az Európai Unión belül és kívül, például az ukrajnai háború, a koronavírus-világjárvány vagy az európai erdőtüzek esetében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.