2022. március 22., 18:32

Török "agyaggalambok" sikere az orosz medve ellen

A török hadiipar büszkesége, és személyesen a török elnök, Recep Tayyip Erdogan a legjobb kereskedelmi képviselője. A Bayraktar TB2 drónról beszélünk, amelyet az ukránok ügyesen használva komoly veszteségeket tudnak okozni az orosz erőknek, de talán ennél is jelentősebb az üzenetük a harci morál szempontjából. Az ukrán égen szabadon szálló török gépmadarak azt üzenik: az oroszok nem uralják az ukrán légteret.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2
Fotó: Wikipedia

A nyitóképen is látható, nagy a tülekedés a fegyverkiállításon a Baykar Technology standjánál. A Codastory tudósítása megjegyzi, a török gyártmányú, eddig legalább 300 példányban eladott, 700 kilogrammos felszállótömegű, 6000 méteres utazómagasságú, 27 óra repülési idejű drónnak korábban gyenge reputációja volt a fegyverpiacon, ám az Ukrajnában dúló háború nagyot lendített ezen. A harci drónok piacát – talán nem meglepő módon – az Egyesült Államok uralja. Az általa kínált pilóta nélküli repülőgépek, a hozzá tartozó irányítóközpont és fegyverrendszerek azonban árban nem minden vásárló számára érhetők el.

Ebbe a piaci résbe próbál évek óta, úgy néz ki, sikerrel behatolni Törökország. Az általa kínált rendszerek relatíve egyszerűen kezelhetők, és amerikai társainál lényegesen olcsóbbak.

A cfr.org beszámolója szerint Ukrajna először 2019-ben vásárolt Törökországtól drónokat. Ekkor 69 millió dollárért  hat repülőgépet, két földi irányítóközpontot, valamint a támogatáshoz és karbantartáshoz szükséges eszközöket vásároltak. A háború elején Jurij Ignat vezérezredes, az ukrán légierő szóvivője szerint mintegy húsz ilyen drónjuk volt az ukránoknak.

A drónok mindjárt az orosz invázió kezdetén sikerrel bemutatkoztak. Az első nagyobb nyilvánosságot kapott szereplésük február 27-én volt, amikor egy orosz Buk légvédelmi rendszert sikerült kiiktatniuk.

Azóta szinte nincs nap, hogy az ukránok ne számolnának be arról, hogy a drónok csapást mértek orosz élőerőre vagy haditechnikai eszközökre. Az ukránok sikeréhez persze az is hozzájárulhat, hogy az oroszok észszerűtlenül közel telepítik az eszközeiket egymáshoz.

"Ezek a TB2-esek relatíve kevesebb támadást hajtanak végre a földi erőkhöz képest, ám ezek az ukránok hadi morálja szempontjából nagyon fontosak, mivel azt üzenik, az oroszok nem ellenőrzik az égboltot" – nyilatkozta Aaron Stein, a Foreign Policy Research Institute elemzője az NDTV-nek.

A Bayraktarnak négy fegyverfelfüggesztési pontja van. Összesen 120 kg hasznos terhet szállíthat. MAM-C 6,5 kg tömegű, többféle fejjel szerelhető lézervezérlésű bombával, vagy MAM-L 22 kg tömegű, 15 km hatótávolságú többféle robbanó fejjel felszerelhető lézervezérlésű bombával indítható. A gép általában vegyesen szállítja a két eszközt.

David Hambling nagy-britannia drónszakértő az ncbcnews.com-nak nyilatkozva nem éppen felemelő módon beszélt a török eszközről. "Ez szó szerint első világháború harci gép a képességeit illetően. 110 lóerős a motorja. Ez nem lopakodó. Nem szuperszonikus. Ez egy agyaggalamb – igazán könnyű célpont" – jegyzi meg a szakértő, aki szerint csak azért van még ennyi drónjuk az ukránoknak, mert az oroszok nem végeznek légi járőrtevékenységet. Azt, hogy az ukránok hány drónt vesztettek a háború kezdete óta, nem tudjuk pontosan, de amerikai források szerint voltak veszteségeik. Azt, hogy viszonylag kevés drónt lőttek le, Hambling az oroszok inkompetenciájának tulajdonítja.

Drónok természetesen az orosz oldalon is harcolnak, de Oroszországban szinte már az összes, általunk is elérhető közösségi média le van tiltva, és az információszolgáltatás is szegényesebb, így az ő, saját fejlesztésű drónjaikkal végrehajtott légicsapásokról lényegesen kevesebb információval rendelkezünk. Az viszont tudható a Twitterről, hogy drónjuk a csecseneknek is van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.