Többeket őrizetbe vettek Hongkongban a Tajvanra tartó, 12 szökevény segítése miatt

2021. január 14., 10:45
ma7 | MTI

Egy ügyvédet és tíz másik embert őrizetbe vettek Hongkongban csütörtökön annak a Tajvanra tartó, 12 hongkongi szökevénynek a segítése miatt, akiket augusztusban tartóztatott fel a kínai parti őrség.

Fotó: TASR/AP
A kép illusztráció

Az őrizetbe vételekről először Daniel Wong hongkongi ügyvéd, illetve a város egyik körzeti tanácsának tagja számolt be a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

Az SCMP szerint Wong köztudottan jogi segítséget nyújtott a 2019-ben zajló, kormányellenes megmozdulásokon elfogott demonstrálóknak, valamint részt vett egy kampányban, amelynek célja az volt, hogy Tajvanon létrehozzanak egy odamenekülő hongkongi tüntetőket alkalmazó kávézót.

A hongkongi lapnak egy rendőrségi forrás erősítette meg, hogy nyolc férfit és három nőt vettek őrizetbe "jogsértők segítése" miatt.

A hongkongi szökevények motorcsónakját augusztusban tartóztatta fel a kínai parti őrség. Azért próbáltak Tajvanra menekülni, mert mindegyikük ellen vádat emeltek Hongkongban a kormányellenes tüntetésekkel összefüggésben.

A dél-kínai Sencsen egyik bírósága december 30-án börtönbüntetést szabott ki a csoport tíz tagjára, míg további két kiskorú ellen nem emeltek vádat, őket visszajuttatták Hongkongba.
Tavaly októberben a hongkongi hatóságok már kilenc embert - köztük három, volt törvényhozó asszisztensét - őrizetbe vettek a 12 hongkongi szökevény segítése miatt.