2024. február 11., 11:28

Több tucat cseh nőt kényszerítettek prostitúcióra Finnországban

Toborzás, áthelyezés, fizetés a maradásért, ajánlat és behajtás. Nagyjából így működött az a nyolctagú csehországi prostitúciószervező csoport, amelyet a rendőrség az év elején leplezett le. A nyolc vádlott most vádalkut kötött.

Jössz egy fordulóra?
Illusztráció
Fotó: iROZHLAS.cz

Múlt év augusztus végén az ügyész mind a nyolc vádlottal vádalkut és büntetési megállapodást kötött a kerítés és a pénzmosás bűncselekményei miatt,

A férfiak beismerték, hogy több éven keresztül több tucat cseh lányt toboroztak és küldtek Finnországba prostitúcióra. Fenyegetésekkel és nyomással 20-60 százalékos jutalékot söpörtek be a bevételükből.

A bíróság két év és 11 hónap börtönbüntetésre ítélte a főszervezőt, míg a többiek felfüggesztett büntetéssel megúszták.

Mindez még 2015-ben egy pár belgiumi utazásával kezdődött. Josef és Lucie azért mentek oda, mert nem volt állandó anyagi jövedelmük, és a férfi úgy gondolta, hogy Lucie prostitúcióval tudna pénzt keresni, hogy mindkettőjüket eltartsa. Együtt létrehoztak egy profilt egy online erotikus portálon, majd a férfi elkezdte fuvarozni a lányt az ügyfeleihez.

Egy idő után azonban egykori barátnője, Lucie kiszabadult a markából, más lányokat szerzett magának, és távolról fedezte tevékenységüket - akárcsak Josef. Később összeállt egykori barátjával, és elkezdték cserélgetni egymás között a cseh lányokat. Együtt gondoskodtak arról, hogy a lányokat különböző helyszínek között váltogassák, és olyan ügyfeleket láttak el, akik a gyakori szexuális partnercserét részesítették előnyben.

A nyomozók kiderítették, hogy Josef a belgiumi tapasztalatok után folytatta tevékenységét, és 2019 elején sikerült összeállítania egy cseh lányokból álló csoportot, és úgy döntött, hogy Finnországba küldi őket kísérőként. Ennek eredményeként a gigolók meggazdagodtak. A "szolgáltatásaikért" 20-60 százalékos jutalékot számítottak fel a nyereségből.

10 hónappal később, amikor lebuktak, a prostitúció szervezői közül nyolcan beleegyeztek a vádalkuba és a büntetés kiszabása érdekében kötött megállapodásokba, amelyeket az ostravai kerületi bíróság jóváhagyott. Közülük csak egy nem úszta meg a közel hároméves feltétel nélküli büntetést, míg a többiek esetében a kétéves próbaidőre felfüggesztett büntetésig és a közel ötéves próbaidőre felfüggesztett hároméves büntetésig terjedt a skála.

Az ítéletekkel együtt a szervezett csoport tagjaitól 2,5 millió CZK-t, három ostravai lakást, három autót, 41 mobiltelefont és nyolc laptopot is elkoboztak.

Ez derül ki az iROZHLAS.cz hírszerver és a Radiožurnál által az információszabadságról szóló törvény alapján megszerzett névtelen ítéletből.

A bűnözőkkel nem bántak kesztyűs kézzel
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.