2023. augusztus 16., 16:42

Több mint négyszáz épületet rongált meg a mahacskalai robbanás

Több mint négyszáz épületben keletkezett kár a robbanás következtében, amely hétfő este egy benzinkútnál történt Mahacskalában - közölte szerdán Szergej Melikov, Dagesztán vezetője.

Sok halott
Tűzoltók a benzinkútnál
Fotó: TASR

Melikov szerint a megrongálódott épületek többsége lakóház. Mint mondta, a károk felmérése folytatódik, a sérült ingatlanok tulajdonosainak pedig kártérítést fizetnek.

A balesetben a szerdán közölt hivatalos adatok szerint 35 ember életét vesztette, és a régió egészségügyi minisztériuma szerint további 116-nak volt szüksége orvosi ellátásra. A TASZSZ orvosi forrásokra hivatkozva 84 sérültről számolt be, akik közül 66-an - 16 gyerek - szorultak kórházi kezelésre.

A halottak közül szerdára 13-at azonosítottak. Az áldozatok hozzátartozói számára az Oroszországhoz tartozó köztársaság hatóságai folyamatosan üzemelő "forró drótot" létesítettek.

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere közölte, hogy éjjel egy különrepülővel 16 sérültet szállítottak Mahacskalából Moszkvába. Mint mondta, hatuk állapota rendkívül súlyos. A dagesztáni kórházakban szerdán további 46 embert ápoltak.

A tűz eredetileg Mahacskala külvárosában egy autószervizben ütött ki, és átterjedt egy épületre, amelyben mezőgazdasági salétromot tároltak. Robbanás történt, amely a közelben lévő épületeket, köztük egy benzinkutat is felgyújtott.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben büntetőeljárást indított a biztonsági előírások megsértése miatt. A hatóság szerint a detonációt a tűzveszélyes agrokémiai anyag okozta.

A történtekkel kapcsolatban gyanúsítottként őrizetbe vették a salétromlerakat tulajdonosát, Eldar Naszrulajevet. A dagesztáni benzinkutaknál tűzrendészeti ellenőrzést tartanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.