2020. március 10., 07:43

Több millió nő sztrájkol Mexikóban

Mexikói nők milliói vettek részt hétfőn abban az országos sztrájkban, amellyel a nők ellen elkövetett gyilkosságok számának emelkedése ellen tiltakoztak.

Fotó: Facebook

Mexikóváros közlekedési információs központjának közlése szerint hétfőn csak gyér forgalom volt a főváros főútjain, a szokásosnál kevesebb nőt és lányt lehetett látni az utcákon, és főleg munkába induló férfiak vették igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

Az Egy nap nélkülünk (UnDiaSinNosotras) jelszóval meghirdetett munkabeszüntetés támogatottsága folyamatosan nőtt az elmúlt hetekben, miután a mexikói legfelsőbb bíróság, a parlament mindkét háza, a tőzsde, az ország legnagyobb szakszervezetei és a legnagyobb vállalatok is arra biztatták a nőket, hogy maradjanak otthon ezen napon.

"Ha a nők semmit sem érnek Mexikóban, akkor Mexikó érezze meg a hiányát annak, amit mi termelünk és fogyasztunk" — hangoztatták nyilatkozatukban az országos munkabeszüntetést szervező csoportok.

A Milenio című mexikói lap becslése szerint hétfőn mintegy 36,4 millió nő maradt otthon a 120 milliós latin-amerikai országban, a Reforma című újság által elvégzett felmérés szerint a megkérdezett nők 41 százaléka jelezte előzetesen, hogy részt venne a tiltakozó akcióban. Andrés Manuel López Obrador baloldali államfő, akit azzal vádolnak, hogy nem törődik a nők helyzetével, nem állt ki nyíltan a sztrájk mellett, csak annyit mondott, hogy "nem fogják megbüntetni" a megmozduláshoz csatlakozó női köztisztviselőket. Egyúttal azt állította, hogy a mozgalmat az elnökségének kárt okozni akaró konzervatív erők vették a szárnyuk alá.

Egy nappal korábban 80 ezer nő vonult fel Mexikóváros történelmi központjában, hogy hangot adjon a szexuális erőszakcselekmények és a nők ellen elkövetett napi tíz gyilkosság miatt érzett haragjának.

A nőnapi felvonuláson nők egy csoportja összecsapott egy abortuszellenes csoport tagjaival, és legalább 65 ember sérült meg, amikor álarcot viselő nők Molotov-koktélokat és füstbombákat dobáltak, a biztonsági erők pedig könnygázgránátokkal válaszoltak. A nők elleni erőszak miatti tiltakozások egyre hevesebbé váltak Mexikóban az elmúlt években, mintegy válaszként a romló statisztikákra, illetve arra, hogy a hatóságok a tiltakozók szerint nem kezelik megfelelően a nők ellen elkövetett erőszak eseteit.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly több mint 3800 nőt öltek meg Mexikóban, és ez az adat mintegy 10 százalékos emelkedést mutat a 2018-as évhez képest.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.