2020. október 23., 13:23

Távozik tisztségéből a cseh egészségügyi miniszter

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Roman Prymula egész. min.
Fotó: TV Barrandov
Roman Prymula professzor egy hónap után távozik a minisztérium éléről

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk. A találkozóról készült fotókat a Blesk címü bulvárlap pénteki kiadásában hozta nyilvánosságra. Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött a vendéglőből és beszállt szolgálati autójába.

Jan Hamáček belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetöi azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségéből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamáček szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat posztján.

Andrej Babiš kormányfö szintén felszólította Prymulát: mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát követett el.

Ha az emberektől azt kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, (...) akkor nekünk kell jó példával előljárnunk. Ilyen hibát nem lehet megbocsátani"

- jelentette ki Babiš.

A miniszter viselkedése (...) sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan"

- szögezte le Babis.

A miniszterelnök délután találkozik Miloš Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babiš reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerült megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen.

Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtěch lemondott. Vojtěch visszatérését a tárca élére Babiš kizárta.  
 

Megosztás
Címkék