2023. március 10., 09:51

Tavaly legalább 330 ezer migráns lépett be illegálisan az Európai Unió területére

Az Európai Unióba érkező migránsok mintegy 99 százaléka legálisan lép be az unió területére, évente mintegy 3 millióan kapják meg a tartózkodási vagy letelepedési engedélyt, illetve 700 ezren kapnak állampolgárságot valamelyik uniós tagállamban - közölte Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek csütörtöki tanácskozását követő sajtótájékoztatón Brüsszelben.

migráció
Képünk illusztráció
Fotó: unsplash.com

Felhívta a figyelmet, hogy ugyanakkor tavaly jelentősen megemelkedett az illegális bevándorlók száma, körülbelül 330 ezer migráns lépett be jogosulatlanul az EU-területére. Hozzátette, hogy tavaly majdnem 1 millióan adtak be menedékkérelmet, ami azt jelzi, hogy nagyon magas a tagállamok közötti másodlagos migráció szintje.

Ezeknek a menedékkérelmeknek a 20 százalékát olyan emberek adták be, akik vízummentesen érkeztek ide. Az EU-ba vízummentesen beutazó, harmadik országokból származó 200 ezer állampolgár jön és nyújt be menedékjog iránti kérelmet. Ez a rendszerrel való visszaélés"

- hangsúlyozta.

Johansson úgy véli, itt az ideje, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság vitát indítson a vízumfelfüggesztési mechanizmus felülvizsgálatának előkészítése érdekében. "Ez eltarthat egy ideig, mert nem lesz túl könnyű folyamat, de ezt a fontos munkát mihamarabb el kell kezdeni" - jelentette ki.

A biztos elmondta továbbá, hogy jövő héten a bizottság az európai integrált határigazgatásra vonatkozó stratégiát, valamint az illegális migránsok visszatérésének hatékony működésével kapcsolatos ajánlást fog előterjeszteni. Hangsúlyozta, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) visszatelepítési szolgáltatásait csak nagyon kevés olyan tagállam veszi igénybe, pedig erre nagyobb szükség lenne. Reményét fejezte ki hogy a Schengeni Információs Rendszer második generációja (SIS II), amely két napja kezdte meg működését, meg fogja könnyíteni a visszatérések felgyorsítását.

Bejelentette, hogy a jövő héten Szerbiába utazik, hogy meglátogassa a szerb-magyar határ között állomásozó Frontex-csapatokat. Az új menekültügyi paktummal kapcsolatban azt mondta, hogy a csütörtöki tanácsülésen az összes tagállam elkötelezte magát amellett, hogy a dossziét mihamarább véglegesítsék.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.