2023. április 20., 11:18

Szöul: Az orosz féltől függ az Ukrajnának nyújtandó esetleges katonai támogatás

Az Ukrajnának nyújtandó esetleges katonai segítségről szóló bármilyen döntés Oroszországtól függ - közölte csütörtökön a dél-koreai elnöki hivatal azt követően, hogy Jun Szok Jol dél-koreai elnök azt mondta, eljöhet a pont, mikor a humanitárius segítség már nem elegendő az ukrajnai háborúban.

Akár fegyvereket is küldenének
Jun Szok Jol
Fotó: TASR

Jun szerdán adott interjút a Reuters hírügynökségnek, melyben kifejtette, Dél-Korea katonai segítséget is nyújthat Ukrajnának, ha nagyobb támadás éri az ország civil lakosságát.

Ha olyasmire kerül sor, amit a nemzetközi közösség nem nézhet el, például egy nagyszabású támadás civilek ellen, mészárlás vagy a háborús törvények súlyos megsértése, nem maradhatunk kizárólag a humanitárius vagy pénzügyi támogatásnál"

- hangsúlyozta az államfő.

Az elnöki iroda részéről csütörtökön azt közölték, Jun mindössze elméletileg vetette fel az ügyet, a moszkvai aggodalmakkal kapcsolatban pedig azt felelték, a Kreml olyan helyzetre reagál, amely nem történt meg.

Mindazonáltal fordítva is nézhetjük: tehát hogy amit a jövőben teszünk, az Oroszország lépéseitől függ"

- tették hozzá.

Bár az iroda leszögezte, hogy Szöul Ukrajnának nyújtott segítsége "nem módosult", hangsúlyozták, hogy semmiféle dél-koreai törvény nem tiltja a fegyverszállítást háborúban álló országnak.

Elmondták, Dél-Korea önként döntött amellett, hogy nem tesz ilyet, mégpedig azért, hogy miközben aktívan támogatja a nemzetközi közösség Ukrajnát támogató lépéseit, megőrizze a Szöul és Moszkva közötti kapcsolatokat is.

Mindazonáltal - akárcsak szerdai interjújában az elnök - felidézték az 1950-53-as koreai háborút, mely során Dél-Korea jelentős segítséget kapott a nemzetközi közösség részéről.

Az orosz kormány részéről az interjú után jelezték: a dél-koreai katonai segítség azt jelentené, hogy Szöul "valamilyen mértékben" a konfliktus részesévé vált.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.