2020. október 8., 14:52

Szlovákia is visszarendeli a fehéroroszországi nagykövetét?

A szlovák külügyminiszter Ivan Korčok (SaS) konzultálásra hívja haza minszki nagykövetét.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

A külügyminiszter ezzel a lépéssel szolidaritást szeretne vállalni Lengyelországgal és Litvániával.

Korčok kijelentette, a belarusz hatóságok uniós tagállamokkal szembeni fellépése elfogadhatatlan.

„Az Európai Unió egységesen támogatja a belarusz népet” – jelentette ki a szlovák külügyminiszter.

Lengyelország és Litvánia a hét folyamán hívta vissza nagyköveteit Fehéroroszországból. Hasonló lépésre szánta el magát Lettország és Észtország is. A német nagykövet, Manfred Huterer szintén elhagyta Fehéroroszországot.

Fehéroroszország egyébként korábban visszahívta nagyköveteit Lengyelországból és Litvániából, mert a belarusz vezetés szerint a két ország beleavatkozott Fehéroroszország belügyeibe.

Igor Matovič szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban fogadta Szvjatlana Cihanouszkaját, a vitatott fehérorosz választások legfőbb ellenzéki elnökjelöltjét, és támogatásáról biztosította a fehérorosz polgári mozgalmakat. Matovič úgy vélte, hogy a fehérorosz válságot új és szabad elnökválasztással kellene megoldani. A fehérorosz ellenzéki vezető a jövő héten Prágában látogat, ahol részt vesz a Fórum 2000 elnevezésű politikai vitafórumon. A rendezők közlése szerint Szvjatlana Cihanouszkajával Tomás Petríček cseh külügyminiszter folytat nyilvános pódiumbeszélgetést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.