2022. augusztus 31., 12:34

Szlovák példa Németországban?

Úgy tűnik, hogy Németországban is hasonló problémákkal viaskodik a kormány mint Szlovákiában: a koalíció egyes pártjai másfelé húznak.

No mi legyen koma?
Robert Habeck és Olaf Scholtz
Fotó: TASR

A Magyar Nemzet ugyanis a német kormánykoalícióban egyre mélyülő repedésekről írt elemzést.

A hárompárti szövetség Berlinen kívül gyűlt össze, hogy olyan bel- és külpolitikai kérdéseket vitasson meg, amelyekben nincs egyetértés köztük.

Mint a lap emlékeztet rá: decemberi hivatalba lépése óta harmadik alkalommal vonult el a német kormánykoalíció a mesebergi kastélyba, hogy megoldást találjon a pártok közötti nézeteltérésekre.

A Brandeburg tartományban található barokk kastély békét és nyugalmat áraszt, ám az idilli környezet ellenére a találkozót nem igazán lehet a meghitt szóval jellemezni. A szociáldemokraták (SPD), a liberálisok (FDP) és a Zöldekből álló, úgynevezett jelzőlámpa-koalíció egységén számos repedés keletkezett, miközben Németország gazdasági válságba sodródott az orosz–ukrán háború következtében.

Az egyeztetésre bizonyára rányomja a bélyegét, hogy óriási össztűz zúdul Berlinre, és személy szerint Robert Habeck gazdasági miniszterre, aki nemrég bejelentette, gázadót vet ki a lakosokra annak érdekében, hogy az importőrök megbirkózhassanak az emelkedő energiaárakból adódó nehézségeikkel.

Az illetéket októbertől egészen 2024 márciusáig kellene fizetniük a lakosoknak. Emiatt ugyanakkor egy négyszemélyes háztartásnak – amelynek éves fogyasztása átlagosan húszezer kilowattóra – csaknem ötszáz euróval többet kell majd fizetnie a földgáz használatáért, ráadásul ebbe még nincs belekalkulálva az uniós szabályok miatt kötelező forgalmi adó, amellyel együtt akár hatszáz euróra is ugorhat a többletköltség.

Kritikusok továbbá arra hívták fel a figyelmet, hogy a gázilletékből azok a vállalatok is profitálhatnának, akik pénzügyileg jól teljesítenek.

A német fogyasztókra kivetett gázadónak csak egy kis része, kevesebb mint tíz százaléka kerülne azokhoz a vállalatokhoz, amelyek nem szenvednek likviditási válságban"

– hárította el az őt ért vádakat Robert Habeck. A szociáldemokraták azt szorgalmazzák, az állam avatkozzon be, és támogassa anyagilag az állampolgárokat, akiknek egyre nehezebb a megélhetésük az infláció miatt, ám a Robert Habeck vezette liberálisok szerint vissza kell fogni a kiadásokat az újabb adósságok és az adók kivetésének elkerülése érdekében.

Arról ugyanakkor nincs információ, hogy a koalíció jelenlegi egyik legnagyobb vitája is terítékre kerül-e mesebergi kastélyban, nevezetesen az országban még működő három atomerőmű élettartamának meghosszabbítása.

A liberálisok az atomenergiára az orosz fosszilis tüzelőanyagok alternatívájaként tekintenének, ám a Zöldek erről hallani sem akarnak. Az ökopárti külügyminiszter, Annalena Baerbock egyenesen őrültségnek nevezte a javaslatot, miszerint felfüggesztenék a zöldátmenetet (Energiewende) – amelynek részeként az idei év végéig az összes atomerőművet működésképtelenné teszik Németországban.

Ráadásul nemcsak a koalíció tagjai között, hanem a pártokon belül is törésvonalak látszódnak. Múlt héten az SPD baloldali szárnyához tartozó parlamenti, európai parlamenti és tartományi parlamenti képviselők felhívást tette közzé, amelyben mielőbbi fegyverszünetet sürgetnek Ukrajnában, és a béketárgyalások megkezdését Kijev és Moszkva között. A politikusok szerint eljött a diplomáciai ideje, ellenkező esetben recesszió, munkanélküliség, magas infláció és energiaválság vár Európára. A párttagok azonban látszólag nem tudtak hatni a kancellárra, aki hétfőn arról beszélt, a közeljövőben újabb fegyvereket szállítanak a háborús országba. – Németország addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg szükséges – nyomatékosította Olaf Scholz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.