2023. augusztus 19., 13:46

Svédországba utazott Zelenszkij

Volodimír Zelenszkij ukrán elnök előre be nem jelentett látogatásra érkezett Svédországba, ahol Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, a királyi családdal vagy a parlament vezetőjével, Andreas Norlénnel folytat tárgyalásokat a védelmi együttműködésről, illetve Ukrajna európai uniós integrációjáról.

Volodimir Zelenszkij
Fotó: TASR/AP

Az ukrán elnök közösségi oldalán azt írta „fő célunk az ukrán katonák megerősítése a földön és a levegőben is, a kölcsönös együttműködés fejlesztése, különösen a védelmi ipar terén, az ukrán európai integráció és az euro-atlanti térség közös biztonsága”.

Az Európai Unión belül Svédország a tavaly február óta orosz agresszióval szembesülő Ukrajna egyik nyugati szövetségese. Stockholm Finnországgal egyetemben az orosz katonai agresszió miatt kérvényezte a NATO-s tagfelvételét. Míg Helsinki idén áprilisban már a katonai paktum 31. tagállamává vált, Svédország még Törökország és Magyarország jóváhagyására vár.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.