2024. február 29., 12:59

Sürgősen hatályon kívül helyezte a dohányzást drasztikusan szigorító törvényt az új-zélandi kormány

Hatályon kívül helyezték Új-Zélandon azt az egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a fiataloknak dohánytermékek fogyasztását.

dohányzó férfi
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Heves parlamenti vita után a Christopher Luxon miniszterelnök vezette kormány gyorsított eljárásban, a parlament és más hagyományos egyeztetések megkerülésével csütörtökre virradóra visszavonta azt a törvénycsomagot, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát. A törvényt még az előző kormány alkotta, és idén júliusban lépett volna érvénybe.

Casey Costello, a Nemzetközösség kijelölt új-zélandi egészségügyi minisztere közölte, hogy

a kormány ennek ellenére elkötelezett a dohányzás visszaszorítása és a dohánytermékek okozta károk megelőzése mellett, viszont más megközelítést alkalmaz a szabályozás terén.

Hangsúlyozta, hogy a világon már eddig is Új-Zélandon csökkent az egyik legnagyobb mértékben a dohányzás.

Hamarosan egy törvénytervezetet fogok a kabinet elé tárni,

hogy bővítsem azon eszközök számát, amelyek segítik az embereket abban, hogy leszokjanak a dohányzásról” - jelentette ki Costello, hozzátéve, hogy

az elektromos cigaretták (vape) használatával kapcsolatos szabályozásokat is szigorítják,

hogy elvegyék a fiatalok kedvét a dohányzástól.

Chris Hipkins, az ellenzéki Munkáspárt vezetője „tragikus mérföldkőnek” nevezte a konzervatív kormány lépését, a politikus szerint a kormány meghajolt a nagy dohánygyártók előtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.