2022. április 3., 13:11

Superman másodszor is fejre állt: fél év után megbuktatták elnöküket a román liberálisok

Florin Cîţu szombaton bejelentette, hogy lemond a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéről. Az általa összehívott vezetőségi ülésre egyetlen párttársa se ment el.

Születésnapi ajándék
Florin Cîţu
Fotó: Facebook

Az 50. születésnapját egy nappal korábban, április elsején ünnneplő Cîţu újságíróknak elmondta, párttársai jelenlétében szerette volna benyújtani a lemondását, de nem tehette meg, mert nem voltak ott, így csak iktatta azt a pártszékháznál. Cîţu hozzátette, a bukaresti szenátus elnöki tisztségéről egyelőre nem áll szándékában lemondani. „Az más kérdés, majd meglátjuk, ott mi fog történni” – nyomatékosította.

Cîţu elismerte:

nehezen megemészthető kompromisszum” volt számára a PSD-vel kötött nagykoalíciós megállapodás, és azt remélte: sikerül az ország és a PNL előtt tornyosuló problémákról nyíltan beszélnie a párt többi vezetőjével, de távollétük azt bizonyítja, hogy „hiányzott belőlük a bátorság”.

A politikus – akit mindössze hat hónappal ezelőtt választottak meg a kormányzó alakulat élére – azután volt kénytelen a visszalépés mellett dönteni, hogy az alakulat területi szervezeteinek többsége lemondásra szólította. Cîțunak egyebek mellett azt vetették a szemére, hogy feszültséget szít a PNL és koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, továbbá népszerűtlensége „lehúzza” a PNL-t, amelynek a támogatottsága a legfrissebb felmérés szerint (a 2020-as választásokon elért 26 százalékról) 16 százalékra csökkent.

Az akkor még miniszterelnöki tisztségben lévő Cîțut (aki előszeretettel nevezte magát Supermannek) tavaly szeptemberben választották meg a PNL élére, a tavalyi elhúzódó kormányválság során tanúsított hajthatatlan magatartása miatt azonban bizalmi indexe egyszámjegyűre apadt, az Avangarde csütörtökön közzétett felmérése szerint a megkérdezettek alig hat százaléka mondta azt, hogy bízik benne. Ehhez hozzájárult az is, hogy a PNL és az RMDSZ alkotta Cîțu-kormány tavaly októberben a parlamentben bizalmatlansági indítvány útján megbukott.

Jelenleg a négy hónapja miniszterelnöki tisztségbe került, de a PNL-be alig másfél éve beiratkozott Nicolae Ciucă tartalékos tábornagy a román jobboldal legnépszerűbb politikusa, 34 százalékos bizalmi indexszel, a PNL Cîțu ellen lázadó alelnökei és megyei vezetői benne látják a párt megerősödésének reményét. Az amerikai látogatásról frissen hazatért Cîțut csütörtökön, 50. születésnapja előestéjén szólították fel lemondásra párttársai, és egy ideig nem volt hajlandó önként távozni. A román média arra számít, hogy a párt legnépszerűbb politikusát, Nicolae Ciucă miniszterelnököt választják elnökké a PNL hamarosan összehívandó rendkívüli tisztújító kongresszusán.

Addig Gheorghe Flutur fogja vezetni a Nemzeti Liberális Pártot. Erről a politikus maga számolt be vasárnap, a párt politikai bürójának ülése után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.