2022. augusztus 9., 10:58

Sokan meghaltak az özönvízszerű eső okozta áradásban Dél-Koreában

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn.

Dél-Kórea
Fotó: TASR/AP

Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak,

a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.

A helyi katasztrófavédelmi csapatok egész éjjel dolgoztak, hogy megtisztítsák az utcákat, és kedd reggel a dolgozók bejuthassanak munkahelyükre, azonban az előrejelzések szerint további özönvízszerű esőzések várhatók.

A szöuli metró nagy része a szokásos módon működik,

nagyjából 80 utcát és több tucat folyóparti parkolót azonban biztonsági okokból továbbra is zárva tartanak.

Jun Szogjol dél-koreai elnök a sérült létesítmények helyreállítására, a veszélyeztetett területek evakuálására szólított fel, hogy megelőzzék a további haláleseteket.

Az eső hétfő este kezdett esni, és az esti órákig egyre intenzívebbé vált. A fővárosban és a közeli városokban majdnem 800 épület rongálódott meg, és több mint 400 embernek kellett elhagynia az otthonát - közölte a belügyi és biztonsági minisztérium.

Combig érő vízben láttak embereket gázolni Szöul elegáns üzleti és szórakozónegyede, a Gangnam metróállomásához közeli utcákon hétfő éjjel, járművek rekedtek a sáros vízben.

Az eső vízesésként zúdult be az Iszu metróállomás lépcsőin, miközben az utasokat kimenekítették.

A mentők nem tudták elérni azt a három embert, akik segítséget kértek, mielőtt egy pincében megfulladtak volna Szöul déli részén. Egy másik, közeli városnegyedben otthonában fulladt a vízbe egy nő, egy közmunkás kidőlt fák eltakarítása közben valószínűleg áramütéstől halt meg.

Egy összeomlott buszállomás romjai és egy földcsuszamlás alatt két embert találtak holtan Gvangdzsu városban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.