2022. július 5., 19:41

Romániában nem lesznek megszorítások

Klaus Iohannis román elnök kedden kijelentette, hogy a bukaresti kormány nem tervez megszorító intézkedéseket, mert a háború okozta válságok idején az ilyen típusú döntések szerinte csak rontják a helyzetet.

Klaus Iohannis díja
Klaus Iohannis
Fotó: Archívum

A román elnök kedden egy sajtótájékoztatón beszélt erről. Kifejtette, hogy a 2008-as nemzetközi gazdasági válság idején, amely Romániát főleg 2010-ben és 2011-ben sújtotta, foganatosítottak megszorító intézkedéseket - akkor egész Európa megszorításokkal próbált kitörni a válságból -, de az eredmények nem voltak jók.

Nem áll szándékomban elfogadni egy ehhez hasonló újabb kísérletet Romániában"

- szögezte le.

Hozzátette, hogy a kormány eddig jól kezelte a helyzetet, egyrészt elegendő pénzt fordít a beruházásokra, és ebből a szempontból Romániának szerencséje van, hogy jelentős európai uniós forrásokat fordíthat erre a célra. Másrészt a kormánynak sikerült elfogadnia olyan támogatási programokat, amelyek a szociálisan sérülékeny lakosságot segítették abban, hogy sikeresen átvészelje az infláció okozta sokkot - magyarázta az elnök.

Iohannis cáfolta azokat a forgatókönyveket, miszerint Románia korlátozni készül a nagy vállalatok gázfogyasztását. Az elnök szerint egyelőre nem érdemes spekulálni a gáz racionalizálásáról, ha voltak is erről megbeszélések, akkor ezek szakértői szinten zajlottak, mert ha bekövetkezik egy katasztrófa, akkor jó felkészülni rá.

Nem dolgozunk jelenleg ilyen forgatókönyvön"

- mondta az elnök.

Újfent megerősítette, hogy nem támogatja az egységes adókulcson alapuló, jelenleg hatályos adózási rendszer módosítását, így nem ért egyet a kormánykoalícióban helyet foglaló szociáldemokraták javaslatával a progresszív adózási rendszerre való átállásról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.